Galenski lab.

Kontakt - Galenski

Adresa: Table 21, 21000 Split

Voditelj: mr.sc.Ina Topić, mag.pharm.

Telefon: 021/ 319-106

Fax: 021/ 322-653

E-mail: laboratorij@ljekarnasdz.hr

Radno vrijeme: Radnim danom 7-15h. (sub. i ned. ne radimo)

 

Galenski pripravci

  

Galenski laboratorij: Benzilbenzoat mazilo

Benzilbenzoat pripada skupini lijekova za liječenje infekcija uzrovanih parazitima. Upotrebljava se lokalno za liječenje svraba i ušljivosti. Benzilbenzoat je djelotvoran protiv grinja sarcoptes scabiei. Svrab se prenosi direktnim kontaktom preko kože, rjeđe preko odjeće i posteljine. Najčešće su pogođena mjesta između prstiju, zglobovi ruku i perigenitalno područje. Kod prve infekcije, svrbež se pojavljuje nakon otprilike 4 tjedna.

U KOJIM SLUČAJEVIMA SE NE SMIJE UPOTREBLJAVATI BENZILBENZOAT:
Benzilbenzoat mazilo se ne smije upotrebljavati u slučaju preosjetljivosti na pojedine sastojke lijeka. Ukoliko se pojavi reakcija preosjetljivosti, potrebno je oodmah prekinuti uporabu. Benzilbenzoat se ne smije upotrebljavati na područja kože zahvaćene akutnom upalom ili na svježe otvorenim ranama. Lijek se ne može upotrebljavati na licu, oko očiju, na sluznicama. U slučaju iritacije ili pojave alergijske reakcije, lijek treba isprati vodom i sapunom, a liječenje prekinuti.

NUSPOJAVE: Kao i svi ostali lijekovi, i Benzilbenzoat može dovesti do nuspojava. Rijetko se mogu javiti znakovi blage nadraženosti: svrbež i alergijska reakcija. Učestala uporaba može izazvati kontaktni dermatitis. U bolesnika sa svrabom može zaostati svrbež i više tjedana nakon uporabe lijeka, kao posljedica stečene osjetljivosti na grinju i njezine produkte. U slučaju jakih iritacija na koži i sluznicama, djelatna tvar se može isprati vodom i sapunom. Kod djece posebno treba uzeti u obzir da Benzilbenzoat na sluznicama i u većim koncentracijama na koži, peče.

TRUDNOĆA I DOJENJE: Potrebno je savjetovati se s
liječnikom ili ljekranikom prije uporabe Benzilbenzoata. Nema podataka o štetnim učincima na majku i dijete.
Benzilbenzoat se ne preporučuej upotrebljavati na djeci. Uporaba na maloj djeci se preporuča samo u slučaju ozbiljne potrebe. U tom slučaju, mazilo je potrebno razrijediti vodom na 10%, kako bi se smanjilo nadraživanje dječje kože. Dojenje je dopušteno tek nakon ispiranja lijeka s kože.

NAČIN UPORABE: Slijedite navedene uput, osim ako vam liječnok nije drugačije savjetovao. Liječnik će vam savjetovati koliko dugo trebate upotreljavati Benzilbenzoat. Nemojte prekinuti liječenje prije vremena, čak i ako su se simptomi povukli, s obzirom da se mogu ponovno javiti. Kako je svrab zarazna bolest, koja se širi bliskom kontaktom među ljudima, jednako treba postupiti sa svim ukućanimabez obzira da li se bolest pojavila ili nije.

Svrab
Prije lokalne uporabe benzilbenzoata treba se okupati u toploj vodi i sapunu, te istrljati kožu radi uklanjanja orožnjelih područja kože. Nakon toga benzilbenzoat treba ravnomjerno i nježno vatom nanijeti na kožu cijelog tijela (trup i ekstremiteti) od vrata prema stopalima ( i tabane). Nakon sušenja preporučuje se još jednom namazati cijelo tijelo, ali idućeg dana se ne treba kupati. Za terapiju svih pogođenih dijelova kože potrebno je 30 ml linimenta. 24-48 sati nakon posljednje uporabe lijeka treba se okupati i odstraniti ostatak lijeka. Preporuča se posteljinu, donje rublje i ručnike svakodnevno mijenjati i prati na 90ºC. Odjeća koja se ne može kuhati, ne smije se koristiti 5-8 dana, treba je dobro prozračiti i po potrebi ispeglati. Lijek se može ponovo upotrijebiti nakon 7-10 dana ako se pojavi grinja ili nova oštećenja na koži.

Ušljivost
Liniment je potrebno utrljati na zahvaćena dlakava područja. Nakon 12-24 sata područje treba isprati vodom i sapunom. Postupak se može ponoviti nakon tjedan dana.

MOGUĆE NUSPOJAVE: Kao i svi ostali lijekovi i benzilbenzoat može dovesti do nuspojava. Pri pravilnoj se uporabi benzilbenzoat dobro podnosi. Rijetko se mogu javiti znakovi blage nadraženosti (osobito u području genitalija u muškaraca), svrbež i alergijska reakcija u području uporabe lijeka. Učestala uporaba može izazvati kontaktni dermatitis. U bolesnika sa svrabom može zaostati svrbež kao posljedica stečene osjetljivosti na grinju i njezine produkte, tijekom više tjedana uporabe lijeka.
Ako zapazite bilo koju reakciju koja nije opisana u ovoj uputi, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom. O svakoj nuspojavi treba obavjestiti liječnika ili ljekarnika.

NAČIN ČUVANJA: Čuvati na temperaturi do 25ºC, u dobro zatvorenom spremniku. Čuvati izvan dohvata djece!

NAČIN IZDAVANJA: Lijek se izdaje na liječnički recept u ljekarnama.

ROK UPORABE: Otisnut je na pakovanju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka uporabe.


  • Mjesto primjene: Koža
  • Područje djelovanja: Koža
  • Primjena za: Ostale namjene
  • Ljekoviti oblik: Otopine
  • Pakiranje: 150 ml

Pretraživač preparata GL

Pretraži