We recommend

O SMANJENJU TJELESNE TEŽINE SAVJETUJTE SE S LJEKARNIKOM

Povodom hrvatskog dana ljekarni 29.10.2018.

O SMANJENJU TJELESNE TEŽINE SAVJETUJTE SE S LJEKARNIKOM

Pretilost drastično smanjuje kvalitetu života na više načina, a kako ima i vrlo snažan utjecaj na zdravlje, dobro se podsjetiti što sve prekomjerna težina radi našem tijelu.

Debljina je bolest sadašnjice pandemijskih razmjera, koja postaje sve veći socio-ekonomski problem u svijetu. Broj prekomjerno teških i debelih osoba se u Europskoj Uniji (EU) podvostručio zadnjih 20 godina, a Republika Hrvatska (RH) je pri samom vrhu ljestvice prekomjerno teških i debelih osoba u EU. Svjedoci smo pada nataliteta u RH pa time i pitanje debljine dobiva na važnosti, jer je poznato da je debljina kronična bolest i rizični čimbenik za razne kronične nezarazne bolesti koja uz brojne komplikacije smanjuje i plodnost.

Što je debljina?
Debljina je bolest prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Bolest se najčešće definira temeljem određivanja indeksa tjelesne mase – ITM (engl. body mass index -BMI). ITM je broj koji se dobiva tako da se tjelesna masa osobe izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine izražene u metrima.
Smanjena tjelesna aktivnost i nepravilna prehrana glavni su uzroci debljine.

Pojavi debljine uz genetske i okolišne čimbenike pridonosi i ponašanje, dakle način življenja. Opće je prihvaćeno da je debljina posljedica nesklada između  unosa i potrošnje energije u organizmu. Jednostavno rečeno, u organizam se unosi više hrane nego što mu je potrebno za aktivnost i održavanje životnih funkcija
Suvišnu, nepotrebnu energiju organizam posprema u obliku masnih zaliha, u čemu je ljudski organizam mnogo djelotvorniji nego u potrošnji tih istih masnih zaliha.
Stil života se u zadnjem stoljeću znatno promijenio. Sjedilački način života dominira našom svakodnevicom te većina znanstvenika smatra da je za današnju pandemiju debljine isključivi krivac način života. Težnja čovjeka da svoj život učini udobnijim dovela je do smanjenja tjelesne aktivnosti a time i potrošnje energije, dok su prehrambene navike ostale iste pa se prehrana (dnevni energetski unos) nije prilagodila energetskoj potrošnji.

Trebate znati da
- kod žena s prekomjernom težinom funkcija folikula u jajniku je poremećena, a jajne su stanice slabije kvalitete, češći su  spontani pobačaji.
- Žene s prekomjernom težinom dodatno su ugrožene gestacijskim dijabetesom (šećerna bolest u trudnoći) i visokim krvnim tlakom u trudnoći. Nakon poroda žene s problemom debljine češće ostaju duže u bolnici, a javljaju se i upale, krvarenja i poremećaji dojenja.
- Debljina pogoršava sindrom policističkih jajnika, ne toliko rijedak poremećaj u žena, za koji je poznato da ima nepovoljan utjecaj na reproduktivnu funkciju.
Muškarci zbog debljine također mogu imati poremećaj spolne funkcije koji se manifestira kao erektilna disfunkcija..
- Češće dolazi do degeneracija kosti i hrskavice. Debljina uzrokuje osteoartritis u većini zglobova, pogotovo u koljenu. Razvoju bolesti su sklonije žene, imaju devet puta veći rizik za razvoj osteoartritisa u koljenu.
- Debljina je usko povezana s rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Prekomjerna tjelesna težina iz godine u godinu uzrokuje sve veći broj oboljelih, ali i broj umrlih.
- Prekomjerna tjelesna težina predstavlja važan faktor rizika za razvoj bolesti žučnog mjehura i žučnih kamenaca. U takvim slučajevima, jetra proizvodi prekomjerne količine kolesterola, koji se zatim isporučuje u žuč zbog čega ona postaje prezasićena. Dokazi potvrđuju da je određena hrana, poput zasićenih masnoća i rafiniranih šećera primarni krivac za ovakve slučajeve.
- Postoje brojni razlozi za pojavu hipertenzije. Međutim, čini se da glavnu riječ ipak vode tvari pohranjene u višku masnog tkiva, što na kraju rezultira visokim krvnim tlakom. K tome, kod debelih osoba u većini slučajeva dolazi do povišene proizvodnje inzulina. Višak inzulina podiže krvni tlak.
- Primarnu dislipidemiju povezanu s debljinom karakteriziraju povišeni trigliceridi te snižena razina HDL kolesterola, te nepravilan sastav LDL kolesterola.
- Debljina može uzrokovati respiratorne probleme. U prsima se javlja osjećaj težine pa je pretilim osobama sve teže disati, hodati i nositi bilo kakav teret.
- Podaci za 2002. godinu govore da je samo u Americi dijagnosticirana oko 41 tisuća novih slučajeva karcinoma uzrokovanih debljinom. Drugim riječima, oko 3.2 posto svih karcinoma je povezano je s debljinom.
- Već je odavno poznato da debljina uzrokuje apneju ( prekid disanja) tijekom spavanja. Dobra je vijest da gubitak 10 posto ukupne težine pretile osobe povoljno djeluje na smanjenje ove pojave.
- Stalni porast debelih osoba je povezan s učestalom pojavim moždanih udara i to pogotovo kod žena u dobi od 35 to 54 godina.
- Debljina je jedan od najjačih faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.
- Preko 80 posto pretilih ima problema sa spavanjem, a uz sve to postoji i cijeli niz društvenih problema vezanih za pretilost - problemi s pronalaskom liječnika, maltretiranje od strane drugih ljudi i manja plaća.
- Već i smanjenje tjelesne mase od samo 5% do 10% od početne tjelesne mase smanjuje rizik obolijevanja od niza bolesti povezanih s debljinom.

Metoda liječenja ovisi o stupnju pretilosti, sveukupnom zdravstvenom stanju i motivaciji za gubitak tjelesne mase. Liječenje može uključiti kombinaciju dijete, tjelovježbe, promjenu ponašanja, psihoterapiju, dodatke prehrani i ponekad lijekove za smanjenje tjelesne mase.

Prehrana
Dijetu bi trebalo postaviti tako da se gubi približno pola do jednog kilograma tjedno.
Gubitak suvišne tjelesne mase čini se jednostavnim matematičkim zadatkom. Kalorije su kalorije. Unesemo ih previše - debljamo se. Unesemo ih manje - mršavimo. Ipak, čini se da stvari nisu toliko jednostavne.
Postoje razne dijete za mršavljenje koje preporučuju liječnici ili nutricionisti, međutim valja naglasiti da ne postoji univerzalna dijeta i da ona uvijek mora biti prilagođena svakom pojedinom bolesniku.
Znanstvenim je istraživanjima dokazano da su dijete koje zadiru u zadane omjere makronutrijenata (ugljikohidrata, masti i proteina) štetne po zdravlje. Stoga je jasno da svaka dobro uravnotežena dijeta za mršavljenje treba imati normalne udjele makronutrijenata (20-30% masti, 50-60% ugljikohidrata i 12-15% proteina).
Svaka kalorija potrošena tijekom tjelesne aktivnosti bilo koje vrste pridonosi računici unosa i potrošnje energije, što je odrednica uspješnog gubitka tjelesne mase. Istraživanja su pokazala da osobe koje su redovito tjelesno aktivne imaju više šansi da zadrže idealnu tjelesnu masu nakon tretmana mršavljenja.
Zaključak je jednostavan - brze dijete ne djeluju! Najbolji i najsigurniji način gubitka kilograma jest umjerena restrikcija kalorija uz izbor nutritivno vrijedne, raznolike i sezonske hrane te redovita i umjerena tjelovježba. Tako možete biti sigurni da nećete ugroziti zdravlje, ali i da se na brzinu izgubljeni kilogrami neće brzo vratiti.
Ponekad promjena životnog stila, prehrambenih navika i tjelovježba ne mogu dati zadovoljavajući rezultat. Tada se treba obratiti liječniku koji će propisati terapiju lijekovima, nakon što je procijenio sve čimbenike rizika. Terapija lijekovima sigurno će biti učinkovitija ako se bolesnik disciplinira za stolom i ako promijeni svoje loše životne navike koje su ga dovele do stanja opasne pretilosti.
Lijekovi za mršavljenje indicirani su u osoba koje imaju znatno povišen BMI, a treba ih uzimati pod liječničkim nadzorom. Mehanizmi djelovanja lijekova za mršavljenje su različiti, a uključuju smanjenje osjećaja gladi, poticanje osjećaja sitosti, pojačavanje termogeneze,  poticanje metabolizma, selektivno ometanje apsorpcije masti……..

Zatražite savjet od naših ljekarnika o mršavljenju i pravilnoj  prehrani:
Koje namirnice uključuje pravilna prehrana?
Koje namirnice treba unositi ograničeno.
Koje smjernice  donosi tanjur zdrave prehrane.
Mršavljenje je dugotrajan proces u kojem su neophodne promjene u načinu ishrane i svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti. 
U Hrvatskoj se u ljekarnama  nudi velik broj različitih preparata koji obećavaju sigurne i brze rezultate.
Već smo kazali da čudotvorni preparati ne postoje, a osim što mogu biti neučinkoviti, mogu biti i štetni za zdravlje. Prilikom odabira  treba biti oprezan i obvezno se posavjetujte s ljekarnikom. Zajedno izradite plan mršavljena i primjenu suplemenata koji Vam mogu pomoći u mršavljenju. Redovito  razgovarajte s Vašim ljekarnikom o svim svojim zdravstvenim problemima, poteškoćama i uspjesima tijekom procesa mršavljenja  jer  tako zajedno možete ostvariti cilj: manje kilograma i bolje zdravlje.

Pripremila:
Mr.sc. Ina Topić mag.pharm.