Aktualno

HRVATSKI DAN NEPUŠENJA, DAN BEZ DUHANSKOG DIMA, 14.veljače, 2018.

HRVATSKI DAN NEPUŠENJA,  DAN BEZ DUHANSKOG DIMA, 14.veljače, 2018.

U Hrvatskoj se u veljači obilježava nacionalni dan nepušenja.
Hrvatski dan nepušenja, Dan bez duhanskog dima obilježavamo  prvog dana Korizme, budući je to specifično razdoblje kada većina ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju ukućana i kako time utječu na okoliš.

Hrvatska je potpisnica Konvencije Svjetske zdravstvene organizacije koja poziva na sprečavanje uplitanja duhanske industrije u javno-zdravstvenu politiku.
U Hrvatskoj puši gotovo svaka četvrta osoba. Od posljedica pušenja godišnje umre više od 9000 osoba.
U Hrvatskoj koja je po smrtnosti od raka pluća druga u Europi odmah iza Mađarske, svakodnevno puši svaki peti učenik prvog  razreda srednje škole, a 60 posto ih je barem jednom zapalilo cigaretu.

Važno je da znate da nikada nije kasno da prestanete pušiti!

Uz Svjetski dan nepušenja, postoji i nacionalni dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima. Obilježavanjem tog dana se  nastoji  potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata i uvide da to nije nemoguće, te da nastave dalje s apstinencijom. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana i kako time utječu na okoliš, ali i da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta te da nakon toga zauvijek ostanu nepušači.

Žene u Hrvatskoj puše cigarete više od žena u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji pa je  prema udjelu pušačica Hrvatska prva u Europi, a što se tiče udjela pušača nalazi se na sedmom mjestu.

Za liječenje bolesti povezanih s pušenjem godišnje se iz zdravstvenog budžeta naše zemlje odvaja više od 1,5 milijardi kuna.

Važno je da znate da nikada nije kasno da prestanete pušiti!

Ako Vam je još uvijek teško odoljeti cigaretama možda će Vas ovaj podatak  potaknuti da to ipak učinite - već danas!
Cigarete sadrže više od 600 sastojaka, čijim se sagorijevanjem oslobađa više od 7.000 štetnih tvari, od kojih 69 može izazvati rak.Udisanjem duhanskog dima te tvari ulaze u pluća te se dalje krvlju šire u organe i cijelo tijelo.

Osim što vaša odjeća, koža i kosa poprimaju neugodan miris koji se dugo zadržava, udisanje duhanskog dima ubrzava proces starenja vaše kože doslovno mijenjajući njezinu strukturu.

Sigurno imate žute nokte, prste i zube, naboranu kožu, slabiji vid, smanjen apetit i loš zadah, osjećaj tjeskobe i nervoze,  neugodan kašalj, češću  sklonost prehladi, gripi i bronhitisu.

A kada uz sebe nemate cigaretu, postajete tjeskobni, razdražljivi i ljutiti.

Dodatni rizici za žene koje puše su rak vrata maternice i rak dojke, preuranjena menopauza, problemi u trudnoći, neplodnost.

Dodatni rizici za muškarce koji puše su erektilna disfunkcija i neplodnost.

Evo zašto biste trebali prestati pušiti već DANAS

Medicinski stručnjaci tvrde da se 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, lakše se hoda i diše, a nakon tri mjeseca se smiruje kašalj i otežano disanje, te se poboljšava funkcija pluća.
Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta, a nakon pet godina rizik je jednak onome kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače. Nakon 15 godina rizik obolijevanja od srčanih bolesti izjednačen je riziku nepušača.

Konvencija Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana obvezuje više od 160 zemalja da primjenjuju "zdravstvena upozorenja koja opisuju štetne učinke upotrebe duhana" na pakiranjima cigareta, te da ta upozorenja sadrže slike koje motiviraju pušače da prestanu ili smanje pušenje te da smanjuju želju za pušenjem u osoba koje još nisu počele pušiti.

Nikotin je supstanca koja izaziva jaku ovisnost, zbog čega tek dugoročna upozorenja o stvarnom zdravstvenom riziku mogu imati učinka. Upozoravajući zdravstveni znakovi na pakiranjima cigareta su jednostavna, jeftina i učinkovita strategija koja može smanjiti broj pušača i spasiti i Vaš život.

Koliko ćete biti uspješni u prestanku pušenja ovisi o motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori koju dobivate za vrijeme odvikavanja od pušenja. Samo čvrsta odluka da trebate uživati u prednostima nepušenja, može Vam pomoći na putu da postanete i ostanete nepušač.

Važno je analizirati prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizaciju sebe kao nepušača. Educirajte se o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe,  uvedite strukturirane aktivnosti u svakodnevnicu kako bi umanjili mogućnost povratka pušenju. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji kao i stupnju ovisnosti o cigaretama

Zamijenite  kavu nekim mirisnim, zdravim čajem, primjerice od metvice ili matičnjaka. Prihvatite meditaciju kao zdravu alternativu pušenju.

Zamijenite pušenje sa svakodnevnim kratkim vježbanjem i hodanjem.  Zamijenite potrebu za pušenjem okusom tamne čokolade. Povećajte svijest o štetnosti pušenja.
Važno je da zamijenite svoje stare navike pušenja s novim aktivnostima koje će vam pomoći u podnošenju i suočavanju sa stresom i tjeskobom.
Vježbanje, meditacija, yoga  ili novi hobi, mogu Vam pomoći da popunite  praznine stvorene prestankom pušenja. Dajte priliku nekoj od tih zdravih alternativa pušenju i uskoro ćete se upitati zašto ste uopće ikada pušili.

Pušači, poslušajte struku i prestanite pušiti!

Prepoznajte rizike za zdravlje  i riješite se ove nezdrave navike što prije!
 

Pripremila:
Mr. sci. Ina Topić, mag.pharm.