Aktualno

SVJETSKI DAN DIJABETESA 14. STUDENI

 

Iako je ova godina obilježena epidemijom koronavirusa, dijabetes je epidemija koja godinama zauzima vodeće mjesto na svijetu.

Tri su glavne vrste dijabetesa: dijabetes tipa 1,dijabetes tipa 2 i gestacijski dijabetes koji se javlja u trudnoći.
Dijabetes tipa 2 zauzima oko 90% posto svih slučajeva dijabetesa. Općenito ga obilježava inzulinska rezistencija kada tijelo ne reagira u potpunosti na inzulin te raste razina glukoze u krvi.

Postoje određeni faktori koji povećavaju rizik razvoja šećerne bolesti:
1. Obiteljska anamneza dijabetesa
2. Debljina
3. Nezdrava prehrana
4. Tjelesna neaktivnost
5. Povijest gestacijskog dijabetesa
6. Loša prehrana tijekom trudnoće
7. Ostećena tolerancija glukoze

Stoga, vidimo da na određene faktore rizika možemo utjecati, a to su zdrav način života koji uključuje pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost. Važno je prepoznati simptome kako bi se na vrijeme krenulo s liječenjem i sprječile komplikacije bolesti.

Najčešći simptomi su:
Pretjerana žeđ i suha usta
Često mokrenje
Nedostatak energije i umor
Sporo cijeljenje rana
Zamagljen vid
Trnci ili utrnulost ruku ili stopala

Ponekad ovi simptomi izostanu pa ljudi žive s tim stanjem godinama prije postavljanja dijagnoze.

Brinite o svom zdravlju, izmjerite bar jednom godišnje šećer u krvi jer ako se na vrijeme otkrije povišena razina, može se zaustaviti napredovanje bolesti.

Vrijednosti šećera u krvi kod zdrave osobe natašte ne bi smjele biti više od 5,6 mmol/L. Ako su više od te vrijednosti to stanje se zove preddijabetes i upravo u tom periodu promjena životnog stila može zaustaviti postavljanje dijagnoze dijabetesa za par godina.

Trenutna epidemiološka situacija ne dopušta provođenje javnozdravstvenih akcija, ali Vaš ljekarnik je tu uz Vas ukoliko želite saznati više o predijabetesu, dijabetesu, pravilnom uzimanju lijekova, nuspojavama, prehrani i životnom stilu koji je bitan u regulaciji šećera u krvi.

 

PRIPREMILA: Ljubica Pavela, mag. pharm.