20.01.2018. HRVATSKI DAN MIMOZA 22-28.01.2018. EUROPSKI TJEDAN PREVENCIJE RAKA VRATA MATERNICE

20.01.2018. HRVATSKI DAN MIMOZA 22-28.01.2018. EUROPSKI TJEDAN PREVENCIJE RAKA VRATA  MATERNICE

Cilj  Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice je upozoriti i osvijestiti  žene da brinu o svom intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole kod ginekologa.

U Hrvatskoj se svake godine otkrije  350 novih slučajeva raka vrata maternice te 120 žena umre od ove bolesti  a ne smije se zaboraviti da od ove bolesti ne bi trebala umrijeti niti jedna žena i još važnije, ne bi trebala oboljeti niti jedna žena.

Rak vrata maternice se može spriječiti da nikada ne nastane, jer je njegov uzrok poznat.
Humani papiloma virus (HPV) je glavni uzročnik raka vrata maternice. Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom, kao što to imaju HPV i rak vrata maternice pa se u čak 99,7% slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om.
Istraživanja su pokazala da je 2006. g. u Hrvatskoj 16,5 % djevojčica te čak 28,6% dječaka imalo spolne odnose prije šesnaeste godine života. Ni danas statistika nije bitno drugačija.  Upravo zato je cijepljenje preporučljivo u vrlo mladoj životnoj dobi da se prije stupanja u spolne odnose razvije imunitet na najučestalije i najopasnije tipove HPV-a.
Rizični faktori obolijevanja od raka vrata maternice osim  ranog stupanje u spolne odnose su i česta promjena partnera, promiskuitet, oslabljeni imunološki sustav, HPV infekcije, te prisutnost druge spolne infekcije.
Osim rizika od prijenosa uzročnika raka vrata maternice postoje i dugi negativni učinci ranog stupanja u spolne odnose kao što su  neželjene trudnoće, prekidi neželjenih trudnoća, smanjenje fertilne sposobnosti u kasnijoj dobi, abnormalnosti u papa testu, psihičke posljedice.

Rak vrata maternice i kad se razvije, kao i sve druge tipove raka, važno je otkriti na vrijeme, odnosno u ranoj fazi. Srećom, postoji vrlo jednostavan, brz, jeftin i točan test, PAPA test ili obrisak, koji otkriva nenormalnosti stanica vrata maternice i prije nego  postanu maligne.
Abnormalan nalaz ne znači da imate rak. Takav nalaz je relativno čest. Ako su promjene blage liječnik će preporučiti ponavljanje Papa testa za nekoliko mjeseci, i tek onda ako se promjene ne popravljaju, predložiti liječenje pa ponoviti Papa test. To je zato jer se blage promjene često povlače same od sebe.
Ipak, potrebne su godine da se promijenjene stanice vrata maternice razviju u rak.
Ministarstvo zdravlja pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je cilj smanjiti broj oboljelih žena i smrtnost od te zloćudne bolesti.
Važno je podsjetiti  žene od 25 do 64 godine na važnost preventivnih pregleda. Kroz nacionalni program ženama se šalju pozivi na preventivne preglede odnosno PAPA test.
Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih 5 godina. Od 1 200 000 žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418 000 godišnje napravi PAPA test. To znači da 2/3 žena ne provodi redovite kontrole, a dodatni problem je što se uvijek testiraju iste žene.

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Predstadij raka vrata maternice ne pokazuje nikakve simptome, dok uznapredovale stadije najčešće prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Koordinirane i istom cilju usmjerene akcije trebale bi doprinijeti boljem odazivu djevojčica na cijepljenje protiv HPV infekcije, boljem odazivu žena na Papa test i ultrazvuk  tako da u skoroj budućnosti od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti niti jedna žena.

Važnost ove javnozdravstvene kampanje  potvrđena je i odlukom Hrvatskog Sabora da Dan mimoza proglasi Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice, kako bi se još snažnije upozorilo da su edukacija, cijepljenje i redoviti odlazak na PAPA test temelj dobre prevencije raka vrata maternice.
Inicijator Europskog tjedna prevencije  raka vrata maternice je Europska udruga protiv raka vrata maternice – ECCA (European Cervical Cancer Association).
Povodom Europskog tjedna prevencije, liječnici upozoravaju kako je Papa test izuzetno važan u prevenciji ove bolesti, a svaka žena bi ga trebala napraviti jedanput godišnje.
Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Predstadij raka vrata maternice ne pokazuje nikakve simptome, dok uznapredovale stadije najčešće prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.
Abnormalne stanice pokazuju i unutarnje promjene u stanici. Nazivaju se prekancerozne jer imaju potencijal da postanu stanice raka. To ne znači da su one rak, nego da će to postati ako ih se ne liječi na vrijeme. Nakupine prekaceroznih stanica se obično naziva "lezija" i lezije se mogu stupnjevati prema stupnju promjena, od blagih prema teškim.
Lezije se ocjenjuju prema internacionalno dogovorenim stupnjevima Cervical Inthraepithelial Neoplasia ili CIN, gradiraju od blagih (CIN1) do teških (CIN3).

CIN 1:
  Više od pola žena s takvim nalazom ne treba nikakvo liječenje jer je vjerojatno da će promjene proći spontano.

CIN 2:
   Abnormalne stanice koje su klasificirane kao CIN 2 imaju veću vjerojatnost da će napredovati. Žene s tim nalazom će uglavnom biti upućene na liječenje gdje će zahvaćeni dio vrata maternice biti uklonjen da se smanji mogućnost napredovanja abnormalnih stanica.

 CIN 3:
  Takve promjene uvijek zahtijevaju liječenje u smislu otklanjanja zahvaćenog područja na vratu maternice.
 Papa test je izuzetno važan u prevenciji raka vrata maternice jer jednogodišnjim uzimanjem uzorka smanjuje rizik umiranja od raka vrata maternice za 90 posto. Osim što služi za rano otkrivanje raka vrata maternice, otkriva i premaligne lezije koje mu prethode. Što se oštećenje prije otkrije, liječenje je lakše, kraće i jednostavnije.
Osim redovitih preventivnih pregleda, liječnici savjetuju izbjegavati pušenje, koristiti kondome koji su dobar način zaštite od spolno prenosivih bolesti, te uzeti u obzir mogućnost cijepljenja.

 

Zabrinjavajuće činjenice:

- HPV se prenosi spolnim kontaktom.
- Infekcija HPV-om najčešća je u adolescenata.
- Svaka druga seksualno aktivna osoba zaražena je  HPV-om.
- Oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta inficirano je HPV-om.
- U Hrvatskoj je s HPV-om  zaraženo oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca.
- Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena!
- Rak vrata maternice najčešći je u žena između 35 i 55 godine.
- Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 000 novih slučajeva raka vrata maternice,
  a gotovo 300 000 žena umre od te bolesti.
- Smrtnost od raka vrata maternice je 50%.

Besplatni preventivni pregledi spašavaju život- odazovite se!

 

Pripremila:

Mr.sc. Ina Topić mag.pharm.