Savjetujemo

ŽGARAVICA I DISPEPSIJA

ŽGARAVICA I DISPEPSIJA

Žgaravica – osjećaj žarenja u prsnoj kosti, žličici, koji se širi prema ustima
Dolazi do povrata želučanog sadržaja u jednjak zbog oslabljene funkcije donjeg sfinktera jednjaka nakon 1 – 2 h konzumacije većih obroka ili pića.  Ukoliko traje dulje od 3 mjeseca, može se posumnjati na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) te je potrebno potražiti savjet liječnika.
Simptomi koji se mogu javiti su poteškoće i bolnost prilikom gutanja, gubitak težine veći od 10% u zadnjih 6 mjeseci te povraćanje i krv u stolici.

Dispepsija – nadutost, podrigivanje, mučnina, manjak apetita povezano s uzimanjem hrane
Može nastati  zbog prekomjernog uzimanja lijekova, od kojih su najčešći  acetisalicilna kiselina, NSAR, makrolidni antibiotici, zatim H.pylori, ali može biti uzrokovana i peptičkim ulkusom (kaustično djelovanje kiseline i posljedična erozija sluznice želuca)  i GERB-om.

Samoliječenje
Veoma je važno paziti na prehranu te izbjegavati ljutu, masnu, začinjenu hranu, gazirane napitke i kavu, čokoladu, alkohol  te prejedanje pred spavanje. Trebalo bi pripaziti na tjelesnu težinu i pušenje.  Jastuk bi trebalo postaviti tako da se omogući spavanje u uzdignutom,nakošenom  položaju.

Antacidi
Djeluju unutar 20 minuta te se koriste za neutralizaciju već nastale kiseline i to su uglavnom soli natrija, kalija, aluminija, magnezija. Ukoliko se antacidi koriste svakodnevno tijekom 2 tjedna, potrebno je u terapiju uključiti inhibitore H2-receptora ili inhibitore protonske pumpe, s tim da razmak između antacida (1-2 tablete na dan)  i odabranog lijeka treba biti minimalno 30 min. Nakon 12-24h, koliko je potrebno IPP ili inhibitorima H2-receptora za početak djelovanja, antacidi se isključuju i nastavlja terapija odabranim lijekom. 
Preporuča se razmak od 2 sata između uzimanja antacida i lijekova poput azitromicina, digoksina, preparata željeza, tetraciklin, itrakonazola i ketokonazola.

Antagonisti H2-receptora (RANITIDIN)
Indiciran za upotrebu u samoliječenju kod djece iznad 12 godina i odrasle. Djeluju nakon 1h, ali učinak traje 10-12h. NE preporuča se svakodnevna upotreba jer može doći do razvoja toleracije na lijek.

Nuspojave: zatvor, mučnina, proljev, bol u trbuhu, alergijske reakcije, glavobolja,vrtoglavica. Ne preporučuje se kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega jer se izlučuje putem bubrega pa dolazi do porasta koncentracije lijeka u plazmi.

Inhibitori protonske pumpe (PANTOPRAZOL)
Indiciran za upotrebu u samoliječenju kod djece iznad 12 godina i odrasle. Djeluju nakon 2-3h, a za potpuni učinak je potrebno i do 5 dana. Liječenje traje do 14 dana, a najbolje ih je uzimati 30 min prije doručka.

Nuspojave: glavobolja, omaglica, mučnina, dijareja, povraćanje, nadutost, nelagoda u abdomenu, suhoća usta, konstipacija, osip, pruritus, poremećaji sna, umor

Ukoliko se simptomi ne povuku nakon 2 tjedna samoliječenja, potrebno se obratiti liječniku.