Savjetujemo

GLUTEN

Gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju zamjenjive su brojnim drugim prehrambenim izvorima.

GLUTEN

Osjetljivost na gluten je karakterizirana crijevnim simptomima koji su uzrokovani  oštećenjem crijevne sluznice povezanim uzimanjem namirnica (pšenica, ječam, raž, zob) koje sadrže gluten.  Najčešće se javlja kod djece do 2 godine te u žena između 30 – 50 godina. 

Klasični simptomi su napuhnutost, zatvor ili dijareja, abdominalna bol, glavobolja, vrtoglavica, ali se mogu javiti i bol u mišićima, dermatitis, anemija, osteoporoza, osteopenija.

Minimalna doza koja uzrokuje štetu crijevnih resica je 50 mg glutena / dan. Zbog oštećenja crijevnih resica dolazi do malapsorpcije željeza, folata, kalcija,a daljnim napretkom bolesti i masnoća, vitamina A, D, E i K. Može doći i do sekundarne intolerancije na laktozu. Malapsorpija nutrijenata kod djece  može dovesti do zastoja u rastu te neurološke usporenosti.

Gluten se nalazi skriven u kobasicama, juhama, soja  umacima, sladoledu. 

Jedina terapija je bezglutenska dijeta.

Međutim, bezglutenski proizvodi mogu biti onečišćeni glutenom zbog kontaminacije pšeničnim škrobom kao glavnog sastojka prilikom njihova mljevenja i skladištenja. 


Zbog bolje kontrole i razumljivosti na deklaracijama smiju stati navodi:
Gluten free (bez glutena) -  znak precrtanog žitnog klasa - količina glutena ne smije biti veća od 20 mg u kilogramu originalnog pakiranja proizvoda koji se prodaje.
Very low gluten (s niskom količinom glutena) - količina glutena ne smije biti veća od 100 mg u kilogramu originalnog pakiranja proizvoda koji se prodaje.
To su jedini navodi koji se smiju navoditi.


Namirnice koje su dopuštene u bezglutenskoj prehrani su riža, kukuruz, proso, amarant, kvinoja, zob (ako nisu kontaminirani glutenom), kesteni,  voće, povrće te mlijeko i mliječne proizvode ako im nisu dodani aditivi na bazi glutena, a jednako vrijedi i za meso, perad, ribu, jaja i soju. 


Naravno, bitna je kvaliteta življenja te osjetljivost pojedinca na gluten prilikom provođenja ovog posebnog prehrambenog režima.