Wir empfehlen

ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis (AD) je kronično recidivirajuća upalna kožna bolest, obilježena svrbežom i tipičnom kliničkom slikom, ovisno o dobi bolesnika.

ATOPIJSKI DERMATITIS

Klinička slika atopijskog dermatitisa  razlikuje se u dojenčadi, starije djece te u odraslih bolesnika.

U dojenčadi promjene u akutnoj fazi su eritematozna koža s papulama i vezikulama, a kronične se sastoje od simetričnih, suhih, eritematoznih, ljuskavih plakova s plosnatim papulama na licu, najčešće na obrazima, čelu, uz pošteđenu perioralnu regiju i pelensku regiju gdje se može razviti kontaktni iritativni dermatitis. Promjene se šire na vlasište, gornji dio trupa, ekstenzorne strane gornjih i donjih udova, te dorzume šaka i stopala. U dugotrajnom AD-u mogu postojati akutne i kronične promjene.

Tijekom druge i treće godine se javljaju papule i plakovi na pregibima velikih zglobova (vrat, laktovi,zapešća, koljena, skočni zglobovi).

U starije djece su izražene kronične promjene na pregibima velikih zglobova (pustule).

U odraslih je kronično-recidivirajući tijek bolesti te se smjenjuju razdoblja regresije i egzacerbacije promjena na koži uz svrbež. U nekih je pacijenata prisutan sezonski karakter bolesti s egzacerbacijama najčešće u proljeće i jesen.

Može se manifestirati crvenom kožom, paperjastom kožom (lihenifikacija), izdignutim kvrgama, hiperpigmentacijom kapaka. Gubi se  previše vlage iz epidermisa te je koža suha i podložna infekcijama.

Najčešći okidači su dodir kože s vunom, sintetikom te namirnicama koji izazivaju  iritaciju kao što su citrusno voće ili rajčica. Treba izbjegavati  zadimljene prostore, izloženost kućnoj prašini, perju i dlakama životinja, ali i stres. Izlaganje vrućini pojačava znojenje i svrbež, a suhi zrak isušuje kožu. Alergija se može javiti i na deterdžente koje koristite za pranje rublja, a osobito je izražena na omekšivače.

Uljne kupke (10 min u toploj vodi, može se staviti i par kapi maslinovog ulja ili ulja noćurka u kadicu) osiguravaju dostatnu njegu kože i hidrataciju ukoliko se u roku 3 min nanese ovlaživač  (preparati s dodatkom ureje, omega-masnih kiselina, lipida, cinka i bakra) za njegu kože (emolijent) po cijeloj koži. Samo na upalna mjesta se nanosi kortikosteroidni pripravak čije je upijanje nakon kupanja najbolje.

Lokalno liječenje AD-a kortikosteroidima provodi se prema stadiju bolesti:

  • u akutnom stadiju kratkotrajno (7-10 dana u djece; 21 dan u odraslih) kortikosteroidni topici uz indiferentne kreme, baze (hidrofilne kreme  – emulzije i komprese ulja/voda).
  • u subakutnom stadiju primjenjuju se blage antiflogističke kreme i meke paste,
  • u kroničnom stadiju masti tipa voda/ulja, te preparati s katranom.

Za hiperkeratoze/ragade rabe se salicilna kiselina i urea, okluzivnom tehnikom 4 do 12 sati.

Za vlažne  lezije rabe se  oblozi vodeno-alkoholnih otopina, meke cinkove paste ili cinkovo ulje, uz uljne kupke te uporabu kortikosteroidnih pripravaka do maksimalno 3 tjedna u kuri.

Kod AD svakako treba obratiti pozornost na stil života te pri tome boraviti na svježem zraku, u planinama, izbjegavati alergene, koristiti odgovarajuće preparate kao i uljne kupke kako bi se postigla što veća kvaliteta života pacijenata i omogućilo što dulje normalno funkcioniranje bez naglih egzerbacija.