Wir empfehlen

CRVENA RIŽA

Fermentirana crvena riža za snižavanje kolesterola

CRVENA RIŽA

Crvena riža

Crvena riža se dobiva fermentacijom obične riže pomoću kvasca Monascus purpureus.
Sadrži djelatne tvari kao što su 9 vrsta monakolina, sterole, izoflavone, nezasićene masne kiseline, od kojih se monakolin K (lovastatin ili mevinolin), inhibicijom enzima koji sudjeluje u sintezi kolesterola koristi za njegovo snižavanje, poboljšavanje cirkulacije i probave.

Osobe koje imaju problema s bubrezima, štitnjačom, bolove u mišićima bi trebali izbjegavati upotrebu preparata crvene riže, kao i osobe koje piju više od dva alkoholna pića na dan te koje su imale transplantaciju organa.
Nuspojave mogu uključivati glavobolju, bol u trbuhu, žgaravicu, vrtoglavicu, bolove u mišićima i slabost.
Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, kao ni mlađima od 20 godina.

Doza za odrasle iznosi 600 mg koncentriranog praha crvene riže, i to 2 do 4 puta na dan kroz 3-6 mjeseci. Treba se pridržavati naznačenih uputa svakog proizvođača. 

Kontroliranim ispitivanjima pokazalo se vrlo dobro djelovanje: 22% smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola, LDL kolesterola za 28%, triglicerida za 32%, dok je koncentracija HDL kolesterola porasla za 20%, i to nakon samo 8 tjedana konzumiranja.

INTERAKCIJE
Istovremenom upotrebom sa statinima, kao i sokom od grejpa može doći do pojačanog učinka statina, upotrebom sa antikoagulansima (varfarin, klopidogrel, 100mg acetilsalicilne kiseline) se povećava vjerojatnost krvarenja. 
Istovremena upotreba s azatioprinom, cimetidinom, diklofenakom, itrakonazolom, ketokonazolom, metrotreksatom, valproičnom kiselinom, roziglitazonom, eritromicinom, klaritromicinom te ciklosporinom se ne preporučuje.
Statini mogu smanjiti količinu koenzima Q10 u tijelu. On je važan za zdravlje srca i mišića te njegov nedostatak može prouzročiti slabost, bol kao i oštećenje mišića. Zbog toga se uz terapiju statinima ili preparate crvene riže preporučuje uzimati nadomjestak koenzima Q10.

Način života, prehrana i tjelovježba su svakako bitni u održavanju zdravlja te u prevenciji ili liječenju bolesti svakako treba obratiti pozornost na te osnove, uz ili bez dodataka prehrani.