Wir empfehlen

HIPERPIGMENTACIJSKE MRLJE - kako se zaštititi

☀️Učestalo izlaganje UVA, UVB i infracrvenim zrakama, ali i vidljivom svjetlu, okidač je za brojne promjene na koži, tj. fotostarenje. Prepoznajemo ga po pojavi tamnih mrlja na koži i po naboranosti kože, do koje dolazi zbog oštećenja vezivnog tkiva kože, gubitka elastičnosti i te zbog pojačane suhoće kože.
☀️Kada se koža upali zbog ozljede, osipa, bubuljice ili bilo koje druge vrste utjecaja, to potiče melanocite, stanice koje proizvode melanin, da ispuste prekomjernu količinu melanosoma (pigmentnih zrnaca) koji daju tamnu boju koži nakon sto rana zacijeli.
Postupalna hiperpigmentacija manifestira se u obliku plitkih, tamnih područja na koži.
Ne uzrokuje ožiljke i tijekom vremena će se smanjiti, čak i bez tretmana. Vrijeme oporavka varira, ali u prosjeku može proteći od tri do 24 mjeseca dok tamna područja na koži ne izblijede. No, u nekim slučajevima to može potrajati dulje. Trajanje oporavka ovisi o razlici između boje prirodne kože i potamnjele kože - što je razlika veća, trebat će dulje vremena za ujednačavanje tona. Dostupni su tretmani koji mogu poboljšati i ubrzati vrijeme oporavka.
☀️Kod melazme broj pigmentnih stanica nije vidno povećan, ali je povećana njihova aktivnost i proizvodnja pigmenta koji se najčešće odlaže i u površinske i u dublje slojeve kože.

Kako se zaštiti od nastanka hiperpigmentacija?

Izbjegavati direktno izlaganje suncu
Koristiti zaštitni faktor
Ne oštećivati kožu (akne,grebanje)

Njega za tretiranje hiperpigmentacija najčešće u sebi sadrži neke od djelatnih tvari kao što su vitamin C, azelaična kiselina, retinoidi, rezorcinol…
☀️Ovakvi tretmani često mogu povećati osjetljivost kože na UVA i UVB zrake pa je uz njih obvezna primjena visokog zaštitnog faktora tijekom dana.

WEBSHOP:
https://shop.ljekarnasdz.hr/hiperpigmentacije