Wir empfehlen

MELANOM

Ususret međunarodnom danu melanoma 06.05.2017.

MELANOM

MELANOM

Euromelanoma kampanja, Europski dan borbe protiv melanoma obilježava se i ove godine 6. svibnja, 2017.g., a usmjeren je na podizanje svijesti o opasnostima, važnosti ranog otkrivanja i načinima liječenja ove bolesti. Kampanja za podizanje svijesti o raku kože bit će pokrenuta u 33 zemlje širom Europe, a sastoji se od besplatnih pregleda za javnost, Euromelanoma web stranice, i distribucije letaka i postera.

POZIVAMO vas da pregledate svoje madeže na Europski dan melanoma, 6. svibnja 2017.g., subota, u našoj jedinici u Marmontovoj ulici. Preglede će obavljati specijalist za kožne bolesti KBC-a Split.

Iz Udruženja Euromelanoma upozoravaju na činjenicu da rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Europi, unatoč tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnosticirati u ranoj fazi.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje od melanoma oboli oko 555 osoba, a umire oko 200 osoba. Bilježi se godišnji porast melanoma za oko 5,8 % godišnje. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Melanom nastaje mutacijom DNA stanica kože te njihovim posljedičnim nenormalnim rastom. Najčešći okidači su, uz genetske čimbenike, sunčevo ultraljubičasto zračenje, odlazak u solarij, ali i pad imuniteta.

Dva su tipa UV zračenja koja prodiru do nas:

- UVA zrake ne uzrokuju opekotine, ali uzrokuju fotostarenje, pigmentacije i alergije.

- UVB zrake koje uzrokuju opekotine, tamnjenje te kontinuiranim izlaganjem suncu mogu dovesti do trajnog oštećenja DNA i kože te posljedično do karcinoma kože.​

Postoje različiti tipovi kože, pa bi osobe svijetle puti s plavom kosom, plavim ili zelenim očima i pjegama, osobe s genetskom predispozicijom, osobe starije od 50 godina te osobe s brojem madeža većim od 50 svakako trebale izbjegavati sunce, dok bi svi ostali trebali prikladno zaštititi svoju kožu.

Kako možete prevenirati pojavu melanoma:

  • Izbjegavajte boravak na suncu od 10h do 16h
  • Izbjegavajte solarij i ubrzano tamnjenje, 74% su veće šanse obolijevanja
  • Izbjegavajte postupak trajnog lakiranja noktiju (UV lampe)
  • Zaštitite se odjećom, naočalama s UV-zaštitom i šeširom većeg oboda
  • Koristite zaštitne kreme koje pokrivaju UVA/UVB spektar, s minimalnim SPF 15
  • Kremu nanesite 30 min prije izlaganja suncu, nanošenje ponavljajte svaka 2 sata, odnosno po potrebi nakon kupanja ili intenzivnog znojenja.
  • Novorođenčad ne izlažite suncu (do 6.mjeseca)
  • Pregledavajte sami svoje madeže i pratite promjene 
  • Jednom godišnje posjetite liječnika za kontrolu madeža

 

Aktiničke keratoze

Lokalizirane, ljuskave i grube promjene na koži. Uglavnom se javlja kod starijih ljudi na izloženim mjestima (glava, nadlaktice). Ukoliko se ne liječi može se razviti u planocelularni karcinom.

Planocelularni karcinom

Stanice raka se nalaze u pločastim stanicama gornjeg slojeva epiderme. Izgleda kao herpes, izraslina s centralnim udubljenjem ili kao bradavica.

Najčešće zahvaća vrh uha, donju usnu, lice, vlasište, vrat, ruke i noge. Koža u ovom području može imati simptome kao što su puknute kapilare, bore, promjene u pigmentaciji, sunčane mrlje i gubitak elastičnosti.

Bazocelularni karcinom

Karcinom koji obuhvaća stanice u donjem dijelu epiderme. Povremenim, intenzivnim izlaganjem suncu pojavljuje se kao herpes, rana, ružičasta izraslina, sjajna kvržica.

To je najčešći oblik karcinoma i u većini slučajeva se ne širi ili sporo raste.

Melanom

Najopasniji je karcinom stanica najdubljeg dijela epiderme, melanocita. Širi se brzo putem limfnog sustava ili krvi. Uglavnom je smeđe ili crne, ali može biti i ružičaste, crvene, ljubičaste, plave ili bijele boje.

Uglavnom je izlječiv ako se prepozna na vrijeme.

Izlaganje suncu je zdravo ukoliko smo primijenili sva pravila prevencije.

Petnaestominutno izlaganje suncu pomaže sintezi vitamina D koji je neophodan za čvrstoću kostiju, međutim, neopreznim i pretjeranim izlaganjem suncu može doći do oštećenja DNA i do malignih i fatalnih stanja.

 

napisala: Andrea Pavela mag. pharm.

3. svibnja, 2017. g.