Wir empfehlen

Samoliječenje opstipacije i konstipacije

Samoliječenje opstipacije i konstipacije

OPSTIPACIJA ILI KONSTIPACIJA

Opstipacija je izostanak pražnjenja crijeva, dok je konstipacija otežano pražnjenje tvrde stolice.

Prehrana treba sadržavati dovoljno vlakana (15-20g / dan), voće, povrće, žitarice s mekinjama, adekvatan unos tekućine (1,5l), ubaciti tjelesnu aktivnost te ravnomjerno rasporediti obroke.

 

Volumni laksativi

Lan – sadrži nekoliko vrsta vlakana, preporuča se uzimati mljevene sjemenke lana s većom količinom vode uz svaki obrok

Indijski trputac –  mehanički laksativ koji se koristi kod kroničnog zatvora te za čišćenje nakon kirurških zahvata. Sadrži vlakna koja zadržavaju vodu, povećavaju volumen stolice te stimuliraju rad crijeva i glatko i brzo kretanje tvari. Potrebno je naglasiti da se mora uzimati minimalno 150ml vode na 5 g sjemenki (15-30g/dan kroz tjedan dana)

Šljiva – stimulira kontrakcije i redovito pražnjenje crijeva, bogata je magnezijem kojem se može pripisati laksativni učinak (terapijski učinak se postiže konzumacijom 50 g suhih šljiva tijekom 3 tjedna)

Smokva - suhe smokve bogate su mineralima, posebice kalcijem, fosforom i magnezijem (privlači vodu, koja u debelom crijevu omekšava stolicu i čini ju obilnijom, te opušta mišiće u crijevima što potiče pražnjenje crijeva nakon 2 do 4 sata)

Kivi - sadrži netopiva dijetalna vlakna koja vežu višak molekula vode u crijevu tako da stolica postaje obilnija i mekša

 

Kontaktni laksativi

Bisakodil – djeluje na sluznicu crijeva i time pospješuje pražnjenje sadržaja crijeva. Tablete djeluju nakon 6 – 12 sati, a čepići nakon 20 min. Primjena bi se trebala ograničiti na 3 dana.

Natrijev pikosulfat – laksativ s lokalnim djelovanje čije djelovanje nastupa nakon 6 – 12 sati. Prekomjerna primjena može dovesti do poremećaja ravnoteže tekućine i elektrolita, te hipokalemije. Uz preporuku liječnika može se koristiti tijekom dojenja i kod djece ispod 12 godina. Maksimalna dnevna doza za odrasle je 20 kapi, za djecu iznad 6 godina 10 kapi, a kod djece od 1-6 godina 5 kapi na dan, uvečer.

Sena – kontaktni laksativ koji sadrži aktivne tvari koje stimuliraju kontrakcije i pokrete crijeva. Nalazi se u obliku čaja i tableta, ali se primjena mora ograničiti na tjedan dana jer izaziva ovisnost. Duljom upotrebom može dovesti do slabosti mišića, bolesti srca, a u kombinaciji s diureticima i do dehidracije.

Krkavina – sadrži tvari koji potiču peristaltiku inhibicijom apsorpcije vode i elektrolita u debelom crijevu čime se povećava volumen crijevnog sadržaja te se stimulira rad glatkih mišića u debelom crijevu. Primjena je ograničena na 2 tjedna zbog mogućnosti narušavanja prirodne funkcije crijeva i želučanih tegoba. Preparat ne smiju uzimati trudnice, dojilje, djeca mlađa od 12 godina te osobe koje imaju čir, ulcerozni kolitis, Crohnovu bolest i karcinom gastrointestinalnog trakta.

Aloe vera – biljka za pomoć kod akutnih tegoba. Mjere opreza su potrebne kod trudnica, dojilja, djece mlađe od 12 godina, dijabetičara jer snizuje razinu šećera u krvi te kod uzimanja diuretika. Oprez je potreban i kod pacijenata s Chronovom bolesti, ulceroznim kolitisom te bolesti bubrega.

 

Osmotski laksativi

Laktuloza – sintetski šećer koji djeluje kao osmotski laksativ (povećava volumen stolice, ubrzava pražnjenje) i prebiotik, stimulira rast i zaštitnu aktivnost fiziološke flore crijeva. Mogu je upotrebljavati djeca i trudnice, a učinak nastupa nakon 2 – 48 h

Magnezijev sulfat  (Gorka sol) –  smanjuje apsorpiju tekućine iz crijva i povećavaju sadržaj vode u stolici. Koristi se uglavnom prije dijagnostičkih pretraga probavnog sustava. Djelovanje je nakon 30 min do 3h.

Glicerol - sredstvo koje djeluje nakon 15-20 min omekšavanjem stolice i poticanjem peristaltike kolona. Ne smiju se koristiti duže od tjedan dana. Doza za odrasle je jedan čepić od 2,25 g na dan, a za djecu stariju od dvije godine jedan čepić od 1,375 g na dan

 

Antiapsorpijski laksativi

Ricinusovo ulje – blokiraju apsorpiju vode pa stolica postaje mekana pri čemu dolazi do proljeva.

 

Ostali

Probiotici – dodatak koji poboljšava crijevnu mikrofloru uz laksative. To su  najčešće bakterije sojeva Lactobacillus acidophilus, Lactoccocus lactis, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus casei, otklanjaju zatvor, ublažavaju proljev

Prebiotici  - tvari koje ljudski organizam ne razgrađuje: inulin, fruktooligosaharidi i galaktooligosaharidi, supstrati za bakterije mliječne kiseline za rast i razvoj normalne crijevne mikroflore, idealna upotreba u kombinaciji s probioticima