Wir empfehlen

SVJETSKI DAN ALZHEIMEROVE BOLESTI

SVJETSKI DAN ALZHEIMEROVE BOLESTI

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se 21. rujna svake godine. Na taj dan udruge diljem svijeta ulažu napore na podizanje svijesti o Alzheimerovoj bolesti i demenciji. Demencija predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem koji s globalnim starenjem stanovništva značajno utječe na zdravstvene službe i sustave diljem svijeta. Alzheimerova bolest je najčešći oblik demecije (obuhvaća do 70 posto svih demencija) te je svakim danom sve prisutnija u našem društvu. Produljenje životnog vijeka i povećanje udjela populacije starije dobi dovelo je do povećanja učestalosti Alzheimerove bolesti.

Od demencija u svijetu boluje 47 milijuna ljudi, dok je u Hrvatskoj oko 87 tisuća oboljelih. Ako se ne pronađe lijek za Alzheimerovu bolest procjenjuje se da će do 2050. godine od demencije u svijetu bolovati 115 milijuna ljudi, dok bi se u Hrvatskoj broj oboljelih do 2030. godine mogao popeti na 110 tisuća oboljelih.

Alzheimerova bolest najčešća je progresivna degenerativna bolest središnjega živčanoga sustava.
U mozgu dolazi do nakupljanja određenih proteina, amiloida i tau proteina koji uništavaju mozak ometajući prijenos između neurona. Kao posljedica propadanja stanica mozga, u oboljelih dolazi do gubitka fizičkih, mentalnih i psihičkih funkcija, ovisno o tome koji je dio moždanih struktura pogođen bolešću. Simptomi koji upućuju na bolest su:
- gubitak pamćenja, posebice za nedavne događaje (kratkotrajna memorija),
- zapuštanje vanjskog izgleda, poteškoće u učenju,
- poteškoće u vremenskoj i prostornoj orijentaciji,
- poteškoće u izvršavanju složenijih zadataka,
- poteškoće u računanju, poremećaj sposobnosti prosuđivanja,
- poremećaj govora i ponašanja (depresija, iznenadni nastupi bijesa, agresija, besciljno lutanje...).
Pojava jednog ili više simptoma je postupna te se u pravilu prati napredovanje bolesti tijekom više mjeseci.

Strategija za borbu protiv Alzheimerove bolesti usmjerena je na tri glavna cilja: rana dijagnoza bolesti, dostupnost liječenja antidementnim lijekovima koji mogu usporiti razvoj bolesti te uspostava koordiniranog sustava potpore oboljelima od Alzheimerove bolesti, njihovim obiteljima i njegovateljima u svrhu podizanja kvalitete liječenja i zbrinjavanja.

Preventivne mjere kojima možemo umanjiti rizik za nastanak Alzheimerove bolesti uključuju regulaciju krvnog tlaka, smanjenje šećera, kolesterola i lipida u krvi (posebno u srednjoj životnoj dobi), prestanak pušenja, izbjegavanje konzumacije veće količine alkohola. Također je važno voditi računa o zdravom načinu života kroz zdravu prehranu te mentalnu i tjelesnu aktivnost tijekom života.
Smatra se da mediteranski tip prehrane (veći unos voća i povrća, osobito zelenog lisnatog povrća, mahunarki, žitarica, orašastih plodova i sjemenki, maslinovog ulja,masne ribe kao što su losos, tuna, sardine, umjereni unos jaja i crvenog vina, te manji unos zasićenih masnih kiselina, mliječnih proizvoda i prerađenog crvenog mesa) smanjuje vjerojatnost pojave bolesti.
Aktivnosti poput čitanja, socijalne i kulturne aktivnosti, vrtlarenje, gledanje određenih televizijskih programa, ples ili sviranje glazbenog instrumenta ima povoljan učinak na smanjenje rizika od oboljevanja. Čak i blaga redovita tjelesna aktivnost poput hodanja u osoba srednje dobi može odgoditi pojavu demencije u kasnijoj životnoj dobi.

Znanstvena istraživanja pokazuju kako bi osobe u ranim fazama Alzheimerove bolesti mogle imati koristi od uzimanja dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama (posebno DHA), vitaminima B kompleksa (uključujući B12, B6, folnu kiselinu) i vitaminom E.
Također,  prema novom istraživanju niska razina vitamina D kod starijih osoba dovedena je u vezu s bržim kognitivnim propadanjem pogotovo u području mozga odgovornim za pamćenje, čije je slabljenje funkcije povezano s Alzheimerovom bolesti i demencijom. Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da bi uzimanje dodataka vitamina D moglo usporiti kognitivno propadanje kod starijih osoba, stručnjaci se slažu da je korisno u 60-im godinama života uzimati vitamin D.

Oboljeli od alzheimerove bolesti i članovi njihovih obitelji mogu se javiti u Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest, gdje ih članovi udruge mogu educirati o fazama bolesti, o opterećenju njegovatelja, o potrebi oblikovanja adekvatnog okoliša, o financijskim posljedicama te pravima oboljelog u socioekonomskom sustavu.

Pripremila: Lana Vinčić, mag.pharm.