Wir empfehlen

SVRAB

SVRAB

Svrab je dermatoza popraćena intenzivnim svrbežom uzrokovana parazitom Sarcoptes scabiei. Javlja se u osoba svih staleža, te pogađa odrasle i djecu. 


Svrab je visoko zarazan i širi se direktnim kontaktom s osobe na osobu. Jako rijetko se prenosi posteljinom i odjećom. Unutar obitelji vrlo vjerojatno će pogoditi sve članove ukoliko je jedna osoba zaražena.
Trudne ženke liježu jajašca u epidermisu, nakon 2  do 3 dana se razvijaju larve i nakon toga nastaju odrasli oblici koji mogu živjeti u koži 2-4 tjedna. Ukoliko se ne liječi, ovaj ciklus se ponavlja svaka 2 tjedna i može trajati mjesecima. Važno je znati da vraćanje simptoma nakon liječenja ne isključuje dijagnozu svraba jer se pacijenti možda nisu pravilno liječili ili su bili u kontaktu sa zaraženom, a neliječenom osobom.


Glavni simptom svraba, svrbež, se javlja 2-6 tjedana nakon prvotne zaraze. To je imunološka reakcija domaćina na bjelančevine grinja te ukoliko dolazi do ponavljanih zaraza, simptomi se mogu javiti već nakon 48 sati.
Najčešće se javljaju papule, noduli, pustule. Patognomičan znak su kanalići, tanke, zavojite, ljuskave linije na površini kože koje nalazimo na rukama i stopalima, pogotovo na koži između prstiju, stražnjim stranama ruku, zglobovima, u pazušnim jamama te u području oko struka. Ukoliko je koža oštećena ili je prisutan dermatitis, može doći do sekundarnih infekcija uzrokovanih stafilokokima i/ili streptokokima.


Kod odraslih se intenzivan svrab javlja izrazito noću, lezije se mogu proširiti  na bilo koji dio tijela, bilo pregibe, površinu zapešća, pazuha, trbuha (oko pupka), donji dio stražnjice i genitalija. 
U djece svrab često pogađa lice, vrat, vlasište, dlanove, pete, ali često zahvati i cijelu kožu, dok su kod odraslih lice i vrat rijetko zahvaćeni. Kod malih beba su izraženi rozo-smeđi čvorići.


Dijagnoza svraba se postavlja mikroskopskom analizom strugotina kože u kojima se nalaze grinje, jaja ili fekalni materijal larvi . Ukoliko se ne potvrdi mikroskopski, ali i dalje postoji klinička sumnja, svakako se treba početi s liječenjem.


Norveški ( krustozni ) svrab je prepoznatljiv po abnormalno velikoj količini grinja te zadebljanju kože ruku, lica i vlasišta kod pacijenata s neurološkim poremećajima i oštećenim imunološkim odgovorom. Pacijenti s HIV-om i AIDS-om su skloniji razvoju ove vrste svraba.


PREVENCIJA
1.    Oprati u vrućoj vodi svu odjeću, posteljinu i ručnike koji su bili u uporabi posljednjih nekoliko dana te postupak ponoviti nakon tjedan dana
2.    Predmete koji se ne mogu prati trebalo bi odnijeti na kemijsko čišćenje ili iz zatvoriti u plastične vrećice na tjedan dana
3.    Tepihe i presvučeni namještaj savjetuje se usisati, a vrećice iz usisavača odmah odbaciti
4.     nužno je da se svi članovi obitelji i spolni partneri (čak i ako nemaju nikakvih simptoma infekcije) istodobno liječe
5.    Kućni ljubimci ne zahtijevaju liječenje

LIJEČENJE
1.    Postaviti ispravnu dijagnozu
2.    Upotreba skabicida
3.    Liječenje simptoma
4.    Liječenje sekundarne infekcije ako je prisutna


Permetrin, 5%, lokalni pripravak koji je nanosi 2 puta, i to u razmaku od tjedan dana. Bitno ga je ispravno nanijeti: na cijelo tijelo (osim na glavu i vrat), uključujući prostore među prstima na rukama i nogama, genitalije te ispod noktiju. Ukoliko pacijent pere ruke tijekom tretmana, permetrin se mora ponovno nanijeti na to područje. 
Kod djece do 2 godine te imunokompromitiranih osoba permetrin treba nanijeti i na lice, vlasište, vrat, uši.
Permetrin se nanosi navečer prije spavanja te ga je potrebno isprati 8-12 sati nakon nanošenja. 


Ukoliko nakon 2 tjedna zaostane svrbež, mogu se upotrijebiti antihistaminici ili kratkotrajno kortikosteroidi.


Dodatne terapijske mogućnosti su benzil-benzoat mazilo te peroralno ivermektin kod krustoznog svraba.

Obvezno je pridržavati se liječničkih uputa, kao i svih uputa za prevenciju kako bi se spriječilo širenje i ponovna zaraza svrabom.