Wir empfehlen

VITAMIN C

VITAMIN C

Vitamin C se prvenstveno koristio u prevenciji skorbuta i kao snažan antioksidans. Danas je poznato njegovo protuupalno, antivirusno, imunostimulativno i antibakterijsko djelovanje. Važan je kosupstrat velikom broju enzima i sudjeluje u genskoj ekspresiji interfererirajući s važnim transkripcijskim faktorima. Vitamin C je važan u stresnim stanjima koja su povezana s upalnim procesima i uključuju imunitet. Stimulira imunološki sustav povećavajući snagu organizma.
VITAMIN C U VOĆNIM SOKOVIMA
Tijekom obrade voća, pod utjecajem topline i kisika, gubi se veća količina vitamina C. Obradom voća koja ne uključuje termičke metode se postiže očuvanje znatno veće količine vitamina C uz idealne uvjete skladištenja u staklenim ili metalnim bocama koji omogućuju znatno dulju stabilnost od skladištenja u plastičnim spremnicima.
Vitamin C uz zdrav način života smanjuje rizik nastanka srčanih i neurodegenerativnih bolesti, raka te bolesti oka.
VItamin C sudjeluje u sintezi kolagena, pomaže apsorpciju željeza, pretvara folnu kiselinu u aktivni oblik.
Ljudi ga ne mogu sami sintetizirati te je nužan unos hranom i dodatacima prehrani.
Preporučena dnevna doza vitamina C za djecu iznosi od 30-45 mg, za žene iznosi 70 mg, za muškarce 90 mg dok se tek pri dozi od 2 g mogu pojaviti gastrointestinalne tegobe.
Pušači trebaju za 50 g veći unos vitamina C od nepušača,
Tableta vitamina C koja sadrži 500 mg je jednaka unosu:
1/2 kg kivija ili
1 kg naranača ili
1,5 kg mandarina ili
1 kg jagoda
Voće poput banana, jabuka, šljiva i lubenice sadrži malu količinu vitamina C, te je potrebno konzumirati više od 5 kg spomenutog voća kako bi unijeli 500 mg vitamina C.
Crvena paprika ima 4-5 puta više vitamina C nego limun ili naranča (100-250mg/100 g svježeg ploda).
Zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja, vitamin C je sigurno dobar izbor u nadolazećim hladnim danima, bilo da je riječ o prevenciji ili liječenju pada imuniteta.

Vitamin C se u dodacima prehrani nalazi najčešće u obliku askorbinske kiseline.

Prirodni ili sintetski vitamin C?
Prirodna i sintetska askorbinska kiselina su kemijski identične molekule i nema poznatih razlika u njihovoj bioraspoloživosti ili biološkoj aktivnosti.

Soli askorbinske kiseline
Mineralne soli askorbinke kiseline su u tvz.puferskom stanju i stoga su manje kisele od askorbinske kiseline. Kod osoba s osjetljivom sluznicom želuca se preporučuje ovaj oblik.

Vitamin C s bioflavonoidima
Bioflavonoidi su vrsta biljnih pigmenata topljivih u vodi koje nalazimo u voću i povrću bogatom vitaminom C, posebno u citrusima. Omogućuju bolju raspoloživost vitamina C kao što je primjer kod ploda acerole.

Askorbat i metaboliti vitamina C
Ester-C sadrži kalcij askorbat i male količine metabolita vitamina C . Nema razlike u raspoloživosti vitamina C, međutim, prikladniji je oblik kod osoba s želučanim tegobama.

Askorbil - palmitat
Askorbil - palmitat je esterificirani vitamin C u kojem je vitamin C vezan za zasićenu palmitinsku masnu kiselinu te je na taj način topljiv u mastima. Na taj način lakše prodire kroz stanične membrane i obavlja svoju antioksidativnu ulogu.

Odabirom jednog od oblika vitamina C, samog ili u kombinaciji, svom ćete organizmu osigurati prevenciju od različitih bolesti, ali cete iskoristiti i njegovo potencijalno terapijsko djelovanje kod prehlade, alergija, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ali i kod malignih bolesti.