GRIPA I CIJEPLJENJE

Gripa je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom gripe (influence). Virus gripe prenosi se kapljičnim putem prilikom kihanja, kašljanja, šmrcanja i dodirivanja zaraženih površina, a simptomi nastupaju naglo.

Najčešći simptomi bolesti su povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, glavobolja i bol u mišićima. Osobe su zarazne jedan dan prije izbijanja simptoma te pet do sedam dana nakon početka bolesti.  Gripa u većini slučajeva prolazi spontano kroz sedam do deset dana uz povlačenje općih simptoma, međutim u rizičnim skupinama bolesnika može ostaviti teže posljedice. Svake godine uzrokuje pola milijuna smrti u svijetu, a tri do pet milijuna oboljelih ima teži tijek bolesti.

NAJUČINKOVITIJI NAČIN ZAŠTITE OD GRIPE JE CIJEPLJENJE.

Jedna od značajki virusa gripe je njegova sposobnost mutacije, tj. stalnog mijenjanja. Time nastaju sojevi koji nisu osjetljivi na zaštitu stvorenu u našem organizmu pri prethodnom kontaktu. To je razlog zašto od gripe možemo ponovno oboljeti, odnosno zašto nemamo trajnu imunost. Dakle, svake godine u zimskim mjesecima se susrećemo s izmijenjenim virusom gripe. Upravo zbog toga se i cjepivo protiv gripe razlikuje iz godine u godinu, a sastav cjepiva određuje Svjetska zdravstvena organizacija na temelju praćenja promjena virusa. Cjepiva sadrže dijelove virusa gripe koji sami po sebi ne mogu izazvati bolest, već potiču imunološki sustav na stvaranje protutijela koja nas štite pri mogućem ponovnom kontaktu s virusom.

Cjepivo odobreno od strane Svjetske zdravstvene organizacije za sezonu 2020./2021. omogućuje imunizaciju protiv četiri soja virusa influence. Imunološki odgovor (zaštita) se obično postiže unutar dva do tri tjedna, a trajanje postvakcinalnog imuniteta obično je 6 do 12 mjeseci. Stoga je idealno vrijeme za cijepljenje početkom studenoga prije početka sezone gripe, međutim može se cijepiti i kada je sezona gripe već u tijeku.

Cijepljenje se preporuča svima koji žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) cijepljenje posebno preporuča osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija, a to su:

Osobe starije od 65 godina

Osobe s kroničnim bolestima srca i pluća, uključujući astmu, cističnu fibrozu, bronhopulmonalnu displaziju i prirođenim srčanim greškama

Osobe s metaboličkim bolestima, uključujući dijabetes

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (zbog bolesti ili lijekova), uključujući i HIV pozitivne osobe

Osobe koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim skupinama te im lako mogu prenijeti infekciju

Zdravstveni djelatnici

Štićenici i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

Trudnice

Cjepivo je kontraindicirano kod osoba preosjetljivih na djelatne tvari ili neku od pomoćnih tvari prisutnih u cjepivu kao npr. ostatke jaja koja se koriste u proizvodnom postupku

Kod djece mlađe od 3 godine potrebno je savjetovati se sa pedijatrom.

Također, cijepljenje treba odgoditi u slučaju akutne infekcije ili u osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

Klinička ispitivanja i praksa pokazali su da je cjepivo protiv gripe sigurno za primjenu. Najčešće nuspojave koje se mogu javiti su lokalne reakcije poput boli i crvenila na mjestu uboda ili blago povišene tjelesne temperature koje traje najviše dan ili dva.

Ne zaboravite da cijepljenje, osim što pruža osobnu zaštitu pojedincu, koristi i cijeloj zajednici jer, kada je većina populacije cijepljena, prijenos zaraze je prekinut.  Na taj način štitimo i pojedince koji se ne mogu cijepiti!

 

PRIPREMILA: Margareta Vudrić, mag. pharm.