Najstarija splitska ljekarna…

Najstarija splitska ljekarna je ona u prizemlju zgrade u Marmontovoj 2, otvorio ju je godine 1856. ljekarnik Jovo Matačić. Prostor je opremio namještajem iz Italije iz jedne ljekarne, oko godine 1890. Namještaj je prilagođen prostoru, a o njegovoj izvornosti svjedoče, uz ornamentalne neorenesansne ukrase i likovni prikazi Galena i Eskulapa. Po nekim podacima, izrezbarene police i oprema za ljekarnu stigli su iz neke ljekarne u Chioggi, a prema drugima iz Riminija. Sasvim je sigurno da ni tada namještaj nije bio nov. Početkom XX. stoljeća ljekarnu je kupio ljekarnik Bonetti i ta ju je obitelj održavala do nacionalizacije.

U privatnom je vlasništvu sve do nacionalizacije godine 1948. Najprije je prešla u društveno vlasništvo, a poslije je bila ujedinjena u Gradske ljekarne. Ljekarnik Niko Bonetti najprije je bio ravnatelj ljekarne Matačić, a zatim je postao njezin vlasnik. Ljekarnik Ermeland(o) Rocco, rođen godine 1882., diplomirao je farmaciju u Zagrebu 31. listopada 1919. i nalazi se najprije u ljekarni Supetar na Braču, a poslije u Narodnoj apoteci br. 4, Split. Bio je godine 1953. predsjednik FDH – podružnice Split. Ljekarnica Marija Duboković, rođena godine 1933., voditelj je ljekarne u godinama od 1980. do 1989. Godine 2001. dolazi do povrata nacionaliziranoga prostora ljekarne obitelji Ilić, koja prostor prodaje. Dio se prostora ljekarne (soba voditelja ljekarne, laboratorij i skladište) oduzima, a nadograđuje se u dvorištu novi prostor. Novi vlasnici prostora tvrde da im pripada i povijesni namještaj ljekarne, iako je on u vlasništvu obitelji Bonetti.

Zbog svog položaja u najprometnijoj ulici u središtu grada ljekarnici ove ljekarne vodili su i depo u Lastovu, opsluživali brodove i neke agencije. Godine 1984. radnici ljekarne dobili su diplomu, priznanje Privredne komore Dalmacije »Za turističko gostoprimstvo«, kao najzaslužnija ustanova u gradu tako da pomogne lijekom i lijepom riječju.

Ljekarna je pod zaštitom Ministarstva kulture, u funkciji je i danas njezin kompletni namještaj s recepturom. Od godine 1890. bila je reprezentant po svom interijeru i najljepšoj lokaciji u gradu s dva prednja izloga i dosta svjetla. 

Ljekarna "Varoš" je preseljena u novi prostor u City Centar One.