SVJETSKI TJEDAN GLAUKOMA

SVJETSKI TJEDAN  GLAUKOMA se obilježava od 07.do 13.ožujka kako bi se ukazalo na važnost ranog otkrivanja bolesti koja je jedan od vodećih uzroka sljepoće.

Glaukom je stanje kada se tekućina u oku, sobna vodica, zadržava te dovodi do porasta očnog tlaka. Ukoliko to stanje potraje može oštetiti živčana vlakna vidnog živca te dolazi i do oštećenja vidnog polja.

Početno, oštećenja se događaju na periferiji vidnog polja, često su mala i jedva primjetna jer jasno vidimo centralnim vidom("tihi kradljivac vida").Tek kada postanu veća osoba je svjesna problema s vidom te je tada  oštećenje vidnog živca značajno. Zbog toga je bitno što ranije prepoznati bolest i početi s terapijom kako ne bi došlo do sljepoće.

Postoje glaukom otvorenog kuta,koji je najčešći, glaukom zatvorenog kuta, kongenitalni glaukom koji je prisutan od rođenja te sekundarni glaukom koji se javlja nakon ozljede,upale, uznapredovale šećerne bolesti te nakon dugotrajnog liječenja steroidima.

Dijagnoza glaukoma se postavlja nakon jednostavnog i bezbolnog pregleda kod oftalmologa. Sastavni dio pregleda je mjerenje očnog tlaka i pregled vidnog živca.

Glaukom se najčešće pojavljuje nakon 40.-te godine života, a njegova pojavnost raste s godinama. Visoka kratkovidnost i nasljedni faktor su  čimbenici rizika za razvoj glaukoma.

Simptomi koji mogu upućivati na glaukom su: bol unutar ili iza očne jabučice, glavobolja, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje, neodređena nelagoda u očima.

Glaukom se može liječiti kapima, kirurški i laserski kako bi se zaustavilo daljnje propadanje vidnog živca i vidnog polja.

Kapi koji se koriste u liječenju glaukoma snižavaju intraokularni tlak na dva načina

1. olakšavaju i povećavaju istjecanje sobne vodice iz oka

2. smanjuju stvaranje sobne vodice u samom oku

Kapi je važno koristiti pravilno i redovito kako bi terapija bila uspješna. Uglavnom se primjenjuju jednom ili dvaput dnevno na način da se ukapa 1-2 kapi u donju konjunktivalnu vrećicu bolesnog oka. Ponekad je potrebno koristiti više lijekova u terapiji te se tada preporučuje razmak 15 minuta između ukapavanja.

Razgovarajte s Vašim ljekarnikom o pravilnoj primjeni kapi za oči, njihovom čuvanju i nuspojavama te obavite pregled kod oftalmologa kako bi sačuvali zdravlje Vaših očiju.

 

Pripremila: Andrea Pavela, mag. pharm.