Aktualno

Bebiderm plus krema

Bebiderm plus krema

Poznato je da je koža naš najveći te samim time i naš najizloženiji organ, stoga je jasno da zdrava koža ima vitalnu funkciju za ljudsko zdravlje. Štiti nas od mehaničkih oštećenja, štetnog sunčevog zračenja, održava temperaturu tijela, smanjuje gubitak vlage i djeluje kao prva linija obrane od mikroorganizama. Koža je dinamičan organ koji se neprestano mijenja pod utjecajem okoline.

Općeniti naziv za privremene promjene na koži je osip. Promjenama može biti zahvaćeno cijelo tijelo ili samo manji dio. Osipi se razlikuju po izgledu, a uzroci variraju od uboda insekata do reakcija na lijekove. Simptomi mogu uključivati bol, svrbež i promjene boje kože.

Česti oblik kožne iritacije je pelenski osip. Obično ga povezujemo s bebama, ali svatko tko nosi pelene (starije i nepokretne osobe) može razviti ovo stanje. Uzroci nastanka osipa mogu biti: vlažno pelensko područje, neredovito mijenjanje pelena, povećana osjetljivost kože, trenje uzrokovano uskom odjećom ili premalim pelenama, alergijska reakcija na materijal pelena ili reakcija na hranu (kod uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu).

Pelenski osip prepoznajemo po nadraženoj i crvenoj koži koja je topla na dodir i zadebljana, a može biti u obliku nekoliko točkica ili prekriti cijelo pelensko područje. Obično se zadržava na pelenskom području, ali se može proširiti i na bedra i trbuh. U težim slučajevima, osip može uključivati ​​bolne, otvorene mjehuriće ili rane.

Liječenje pelenskog osipa podrazumijeva češće mijenjanje pelena, održavanje pelenskog područja suhim, izbacivanje vlažnih maramica te korištenje vode i gaze kod mijenjanja pelena. Kod sušenja je potrebno tapkati, a ne trljati područje da ne bi došlo do pogoršanja stanja. Poželjno je što duže držati bebu van pelene, a prilikom nošenja pelene namjestiti labavo tako da se omogući protok zraka.

U njegu je poželjno uvesti protektivne kreme koje ostavljaju zaštitni sloj između kože i nadražajnog sadržaja pelene.

Pharmagalova Bebiderm plus krema je zaštitna krema za nježnu i osjetljivu bebinu kožu. Sadrži cinkov oksid, lanolin, vazelin, pšenični škrob i oleinsku kiselinu, a ne sadrži konzervanse, umjetna bojila i mirise.

Cinkov oksid je mineral koji se koristi lokalno za kožne iritacije, na koži stvara zaštitnu barijeru i ubrzava zacjeljivanje rana. Posjeduje antiseptički i antibakterijski učinak.

Lanolin je prirodni sastojak životinjskog podrijetla, teksturom sličan vosku. Jedan je od najsnažnijih emolijensa. Svojim okluzivnim učinkom onemogućava vodi da ispari iz kože čime pruža duboku hidrataciju. Lanolin djeluje protuupalno i regenerira kožu, a ima vrlo mali alergijski potencijal.

Vazelin je nusproizvod rafiniranog ulja, a ubraja se u skupinu tradicionalnih emolijensa. Lagan je za nanošenje na koži, a ima strukturu voska. Na koži stvara zaštitni film koji sprečava isušivanje i održava vlažnost. Koristi se za njegu suhe i ispucale kože.

Pšenični škrob je složeni ugljikohidrat koji se nalazi u sjemenkama pšenice, a osim u prehrambenoj koristi se i u kozmetičkoj industriji. Na koži upija višak vlage, a pomaže i kod smanjivanja svrbeža.

Oleinska kiselina je masna kiselina koja se nalazi u gotovo svim uljima, a najviše u maslinovom, po kojem je i dobila ime. Stabilna je masna kiselina zbog čega se nalazi u brojnim kozmetičkim preparatima. Nanesena na kožu potiče apsorpciju drugih sastojaka, a istodobno duboko hidratizira kožu. Oleinska kiselina pokazuje snažni protuupalni učinak te potiče zacjeljivanje kože.

Bebiderm plus je namijenjen kao zaštitna krema za pelenski osip, ali pomaže i kod ekcema, crvenila i iritacije kože. Smiruje upaljenu kožu, omekšava i ublažava nadražaj.

Prikladan je za sve dobne skupine.

Marijana Buljan, mag.pharm.