Aktualno

Centella gel-krema

Centella gel-krema

Centella asiatica je, kao što joj i sam naziv kaže, biljka podrijetlom iz Azije koja se tradicionalno koristi u njezi i zaštiti kože. Također je poznata i pod nazivom Gotu kola te tigrova trava. Naziv tigrova trava dolazi od legende prema kojoj su se ranjeni bengalski tigrovi valjali u ovoj travi kako bi zaliječili svoje rane.

Najvažniji aktivni sastojci izolirani iz Centella asiatica su triterpenoidni saponini poznati kao centeloidi. Centella asiatica učinkovita je u liječenju rana, čak i onih inficiranih te u zacjelivanju opeklina i ožiljaka. Aktivne komponente ove biljke uzrokuju značajno povećanje postotka kolagena i fibronektina u staničnom sloju te time stimuliraju sazrijevanje ožiljka proizvodnjom kolagena tipa I, smanjenjem upalne reakcije i proizvodnjom miofibroblasta. Zbog svoj umirujućeg djelovanja i mogućnosti obnove epiderme, često se koristi i u tretmanu akni te ožiljaka od akni. U kozmetologiji se ova biljka često koristi kao učinkovito sredstvo protiv fotostarenja, prvenstveno zbog poticanja proizvodnje kolagena tipa I, čija se količina u koži smanjuje s godinama. Na taj način ova biljka dovodi do poboljšanja čvrstoće, elastičnosti i hidratacije kože.

Prema istraživanjima, Centella asiatica pokazuje djelotvornost i u tretiranju atopijskog dermatitisa. Kod upotrebe Centelle asiatice dolazi do značajnog smanjenja odgovora na upalu, kao i lokalnog imunološkog odgovora. Istraživanja su također pokazala da ova biljka pospješuje stvaranje hijaluronske kiseline u koži te time značajno poboljšava hidrataciju kože.

Ovu biljku najćešće možemo pronaći kao sastojak seruma ili krema za njegu kože. Njenom redovitom upotrebom dolazi do jačanja prirodne kožne barijere i smanjenja nastanka novih oštećenja.

Pharmagal je razvio gel-kremu na bazi Centelle asiatice s dodatkom alantoina i betaina. Centella asiatica uz pomoć alantoina potpomaže zarastanje ožiljaka i obnovu kože. Alantoin kao aktivator staničnog rasta potiče epitelizaciju i regeneraciju kože. Ima snažno protuupalno djelovanje pa je čest sastojak kozmetike za njegu kože s upalnim procesima, poput atopijskog dermatitisa, ekcema, psorijaze i akni. Zbog regenerativnog djelovanja koristiti se i u anti-age kozmetici. Betain se u kozmetici koristi u svrhu regeneracije, za smanjenje iritacije te za zaštitu kože od isušivanja. Ova gel-krema također sadrži i niacinamid koji je sve popularniji sastojak u kozmetici. Niacinamid ili vitamin B3 godinama se koristi u borbi s aknama i proširenim porama jer dokazano smanjuje lučenje sebuma, no posljednjih godina se sve više upotrebljava u tretiranju mrlja i hiperpigmentacija na koži, a učinkovit je i u borbi protiv bora i finih linija. Gel-krema je vrlo lagane konzistencije te se brzo upija i kožu ostavlja mekom, baršunastom te neljepljivom na dodir. Također, ne sadrži mirise i bojila te je prikladan odabir za svaki tip kože, a posebice za suhu i osjetljivu kožu sklonu iritacijama kojoj je potrebna dodatna hidratacija i zaštita.

Antonela Šimić, mag.pharm.

Redni broj10