Aktualno

Čestitamo dan sv.Jakova, zaštitnika ljekarnika i ljekarni

Čestitamo dan sv.Jakova, zaštitnika ljekarnika i ljekarni

25.07.2017. obilježavamo dan sv. Jakova, zaštitnika ljekarnika i ljekarni.

Čestitamo svima koji ga slave!

Jakov Zebedejev (stariji) jedan je od dvanaest Isusovih apostola.

Sin ribara Zebedeja i Salome, rođen je u ribarskom mjestu Betsaidi. Prema Evanđelju po Marku Jakov, njegov brat Ivan, i  njihov otac Zebedej u lađi su krpali mreže, kada ih je Isus pozvao da ga slijede. Oni su tako među prvim učenicima, koji su slijedili Isusa.

Zbog njihove vatrene naravi, braću Jakova i Ivana zvali su "Boanerges" Sinovima groma. Jakov je bio u krugu najbližih Isusovih učenika zajedno s apostolima Ivanom i Petrom. Prisustvovli su Isusovom preobraženju na gori Tabor, uskrsnuću Jairove kćeri i Isusovoj muki u getsemanskom vrtu.

U Djelima apostolskim je zapisano, da je kralj Herod Agripa I. dao pogubiti Jakova mačem. Tako je on prvi apostol koji je umro mučeničkom smrću. Nakon što su Arapi razorili Jeruzalem, njegovo je tijelo u 7. st. preneseno u Španjolsku, a na mjestu gdje su sahranjeni njegovi zemni ostaci nastao je grad Santiago de Compostela (Santiago = sveti Jakov), treće najsvetije katoličko hodočasničko mjesto, nakon Jeruzalema i Rima.

Tradicionalno hodočašće na Jakovljev grob naziva se "Put Svetog Jakova". Tijekom cijelog srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, kojemu se u današnje vrijeme ponovo vraća popularnost pa sve više ljudi dugo pješači do svetišta.

Osim što se časti kao zaštitnik Španjolske, svetoga Jakova se zaziva kod reumatskih bolesti i artritisa, zaštitnik je hodočasnika, putnika, vojnika, konjanika, farmaceuta, veterinara, ratara, kožara…

Posvećene su mu mnoge crkve i kapele diljem svijeta, pa tako i kod nas.

U ikonografiji ga se obično prikazuje kao putnika sa štapom u ruci, a ponekad s mačem, zbog njegove mučeničke smrti.

 

Pripremila: mr.sc. Ina Topić, mag.pharm