Aktualno

Hiperpigmentacije - Lacto C serum i Lumioskin gel-krema

Hiperpigmentacije - Lacto C serum i Lumioskin gel-krema

Smeđe pjege na rukama? Tamne mrlje po licu?

Što uzrokuje hiperpigmentacije i kako ih smanjiti?

Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože kojeg karakteriziraju tamna područja na koži uzrokovana porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože.

Melanin je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Niz čimbenika može utjecati na prekomjernu proizvodnju melanina. Najčešće se uzrok nalazi u dugotrajnom izlaganju kože suncu, hormonalnim promjenama, genetskoj predispoziciji, upalnim stanjima kože ili u korištenju nekih lijekova.

Neujednačena boja kože lica, ruku i drugih dijelova tijela čest je problem s kojim se susreće veliki broj ljudi.

Prevencija nastajanja novih hiperpigmentacija, kao i posvjetljivanje već postojećih, uključuje zaštitu najizloženijih dijelova tijela odjećom, korištenje proizvoda s visokom SPF zaštitom, dermatološke tretmane, oralnu suplementaciju ili lokalne pripravke za tretiranje hiperpigmentacija.

Junaci u borbi protiv hiperpigmentacija dolaze iz hrvatske tvrtke Pharmagal.

Riječ je o Lumioskin gel-kremi prozračne i nježne teksture te snažnog i učinkovitog sastava. Jedinstveni je kompleks Azeloglicine®, niacinamida i N-acetil glukozamina.
Azeloglicina®, u koncentraciji od 10%, je derivat azelaične kiseline, čija je učinkovitost klinički dokazana, i aminokiseline glicina. Ovaj derivat (Potassium Azeloyl Diglycinat) je vrlo lako topljiv u vodi što predstavlja njegovu prednost u odnosu na azelaičnu kiselinu. Budući da inhibira melanogenezu, točnije tirozinazu, smatra se odličnim sredstvom za izbjeljivanje. Pokazuje i značajnu ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma kao i smanjenju crvenila te ima povoljan utjecaj na hidrataciju. Niacinamid, u koncentraciji od 4%, je aktivni oblik vitamina B3 i učinkovito sredstvo za posvjetljivanje. Njegovo djelovanje temelji se na sprječavanju prijenosa melanosoma u epidermalne keratinocite i ometanju signalnih puteva između keratinocita i melanosoma. Upravo zbog ovog  jedinstvenog mehanizma djelovanja, koristan je u kombinaciji s drugim sastojcima za posvjetljivanje poput već navedene Azeloglicine®, a primijenjeni zajedno pokazuju jači učinak. Može poboljšati situaciju kod akni zbog dokazanog djelovanja na postupalne pigmentacije te zbog redukcije lučenja sebuma. N-acetil glukozamin stabilan je derivat glukozamina koji inhibira glikozilaciju tirozinaze, a samim tim i sintezu melanina. Dobro prodire u kožu i odlične je podnošljivosti. U koncentraciji od 2% i u kombinaciji s niacinamidom pokazuje još jači učinak na hiperpigmentaciju nego kod samostalne primjene. Nadalje, on je prekursor hijaluronske kiseline te pomaže koži održati vlažnost i smanjuje pojavu finih linija i bora. Može se preporučiti svim tipovima kože, a osobito osobama s problemima kao što su hiperpigmentacijske mrlje, crvenilo ili neujednačen ten. Nanosi se čistu i suhu kožu lica, vrata i dekoltea počevši od nazolabijalne crte prema obrazima, odnosno od čeljusti prema gore. Nanosi se dva puta dnevno, u jutarnjoj rutini nakon seruma, a prije kreme s visokim zaštitnim faktorom te u večernjoj rutini kao posljednji korak njege kože.

Još jedan iznimno kvalitetan proizvod u borbi s hiperpigmentacijama je svakako Lacto C serum.
Lacto C serum je osvježavajući serum sa stabiliziranim vitaminom C u obliku natrijevog askorbil fosfata, multimolekularnim hijaluronskim kompleksom i postbiotikom. Spoj ova tri snažna sastojka pomaže u borbi protiv kožnih nepravilnosti, bora i znakova umora.
Natrijev askorbil fosfat, poznatiji kao SAP,  stabilan je i potentan oblik vitamina C koji u visokoj koncentraciji od  10% postiže ujednačeniji ten te smanjuje pojavu sitnih bora i hiperpigmentacija. Ovaj ester vitamina C zaštićen je od oksidacije. Ulaskom u dublje slojeve kože i djelovanjem enzima oslobađa se čisti vitamin C. SAP serumi su dovoljno blagi čak i za vrlo osjetljivu kožu i kožu sklonu rozaceji budući da nemaju iritativno djelovanje. Još bolja djelotvornost postiže se u kombinaciji s lipofilnim vitaminom E, koji predstavlja zlatni standard u kozmetici.
Vitamin C ima dokazan antioksidativni, depigmentacijski i anti-age učinak.
Pod pojmom anti-age podrazumijevamo poticanje sinteze kolagena te zaštitu kolagena od razgradnje. Antioksidativni učinak ostvaruje borbom protiv štetnih radikala, dok je inhibicija melanogeneze keliranjem bakra u aktivnom mjestu tirozinaze, enzima ključnog za sintezu melanina, zaslužna za njegovo depigmentacijsko djelovanje.                                                                                         
Hijaluronska kiselina je snažan humektans koji djeluje poput magneta privlačeći vodu, a u ovom proizvodu su hijaluronati s tri različite molekularne težine. Hijaluronati velike molekularne težine ostaju na površini kože i  osiguravaju površinsku hidrataciju i ugodu te sprječavaju gubitak vlage. Hijaluronati srednje molekularne težine poboljšavaju elastičnost kože, a oni male molekularne težine prodiru duboko u epidermalne slojeve kože gdje nastaju duboke bore te hidratiziraju kožu, kao i daju trenutni lifting učinak. Postbiotik je lizat probiotskih bakterija, u ovom slučaju Lactococcusa. Inovativan je sastojak koji pomaže u regeneraciji kože te joj pruža stalnu zaštitu od štetnih utjecaja okoliša. Posebno je djelotvoran kod znakova starenja kože uzrokovanih UV zračenjem.
Namijenjen je širokoj dobnoj skupini i gotovo svim tipovima kože. Idealan je kod pojave prvih bora, hiperpigmentacija ili kada koži treba regeneracija i osvježenje.
Mućkanjem prije upotrebe nastaje mliječni serum. Nježnim utapkavanjem primjeni se nekoliko kapi seruma na lice, vrat i dekolte, na čistu i suhu kožu, ujutro prije proizvoda za zaštitu od sunca (SPF) ili uvečer prije kreme. Krema za zaštitu od sunca (SPF) će smanjiti oksidaciju, tj. nastanak neaktivnog oblika vitamina C te će veća koncentracija ostati aktivna. Proizvod se čuva u tamnoj staklenoj ambalaži zaštićen od sunčevog svjetla, na tamnom, hladnom i suhom mjestu.
                         

U nastavku su detaljnije pojašnjenji različiti oblici hiperpigmentacija, kako ih spriječiti, kao i radnje koje mogu utjecati na smanjenje već postojećih tamnih mrlja.

Za one koji žele znati više o hiperpigmentacijama

Mehanizam prirodne obrane kože krije se u melanocitima smještenim u bazalnom dijelu površinskog sloja kože (epidermisa), u kojima se proizvodi pigment melanin iz ishodne molekule aminokiseline L-tirozina djelovanjem enzima tirozinaze, a na poticaj ultraljubičastih (UV) zraka.

Melanin potom migrira u keratinocite površinskih slojeva kože gdje služi kao zaštita od sunčevih zraka. Eumelanin (crno-smeđi oblik melanina) pruža snažniju zaštitu od feomelanina (žuto-crveni oblik melanina). Zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.
Stečene hiperpigmentacije pripadaju skupini poremećaja pigmentacije kože od kojih je većina povezana s promjenom u intenzitetu sinteze melanina i/ili njegove stanične distribucije. Višak pigmenta može se odlagati u površinskom sloju kože, epidermisu, ali i u dubljem sloju, dermisu. Pod pojmom hiperpigmentacije najčešće se podrazumijevaju promjene u epidermisu.

Razlikujemo više tipova hiperpigmentacija od kojih ćemo neke spomenuti.

 • Melazma je kožni poremećaj koji se manifestira uglavnom kao obostrana, smećkasta pigmentacija na obrazima, čelu, hrptu nosa, iznad gornje usnici i na bradi, a ponekad i na drugim dijelovima tijela. Najčešće su pogođeni fototipovi III-IV Fitzpatrickove skale tipova kože, oni s obiteljskom anamnezom, i to ponajviše žene. Nastaje tijekom izlaganja UV i vidljivim sunčevim zrakama tijekom trudnoće, uporabe kontracepcije ili hormonske nadomjesne terapije.
 • Postupalna hiperpigmentacija (PIH) karakterizirana je povećanim odlaganjem melanina u dermisu/epidermisu, kao posljedica upalom inducirane povećane sinteze melanina, hipertrofije ili hiperplazije melanocita. Okidači mogu biti infekcije, traume kože, dermatološki zahvati, akne, psorijaza, atopijski dermatitis, lupus i dr.  
 • Solarni lentigo (mrlje od sunca, staračke pjege) su tamne diskoloracije u vidu pojedinačnih, manjih promjena, koje se učestalo pojavljuju na koži svakodnevno izloženoj djelovanju sunca, kao što je lice, podlaktice, dekolte, a njihova pojava raste sa životnom dobi.                                                                                                                                             
 • Hiperpigmentacije uzrokovane lijekovima mogu biti posljedica nakupljanja melanina , bilo izravnim djelovanjem lijeka ili nespecifičnom upalom uzrokovanom lijekom. Ovaj oblik pigmentacije pogoršava se izlaganjem suncu, što objašnjava pojavu hiperpigmentacija na dijelovima kože izloženim suncu. Osim toga, sam lijek se može nakupljati i uzrokovati pigmentaciju. Lijek može ostati unutar dermalnih makrofaga i čak se podvrgnuti kemijskim promjenama u novije vrste čestica. Hiperpigmentacije mogu nastati nakon topikalne ili sistemske primjene fotoosjetljivog lijeka. Lijekovi koji najčešće dovode do nastanka hiperpigmentacija su:                                   
  - antimalarici (hidroksiklorokin) - hiperpigmentacije usne šupljine                             
  - antiretrovirotici (zidovudin) - hiperpigmentacije noktiju                                                      
  - amiodaron - plavo-sive pigmentacije područja izloženih suncu, naročito lica i ruku)             
  - tetraciklini (posebice minociklin) - plavo-crne pigmentacije na mjestu prethodne upale ili ožiljaka, sivo-plave pigmentacije koje zahvaćaju normalnu kožu, osobito nogu, pojava sindroma prljave kože na područjima izloženim suncu                                                                                       
  - antipsihotici (klorpromazin i ostali fenotiazini) - ljubičasto-sive pigmentacije područja izloženih suncu,naročito lica i udova
  - antikonvulzivi (fenitoin) - tamnosmeđe pigmentacije lica i vrata koje podsjećaju na melazmu                 
  - triciklički antidepresivi (imipramin, dezipramin) -pigmentacije područja izloženih suncu) 
  - paracetamol i NSAID (ibuprofen, salicilati) - nastanak eritematoznih lezija koje se povlače, ali iza ostavljaju lokalne smeđe pigmentacije, najčešće se pojavljuju na licu, udovima i genitalijama
  - intravensko željezo - tamnosmeđe pigmentacije na mjestu subkutane primjene          
  - citotoksični lijekovi

Pojavu hiperpigmentacija mogu uzrokovati i neki spojevi (parfemi i dr. kozmetička sredstva), te kontakt s biljkama koje sadržavaju fotoosjetljive derivate kumarina (naranča, limun, celer, mrkva, komorač).  Osim kao reakcija na lijekove, hiperpigmentacija može biti simptom nekih bolesti kao što je Addisonova bolest.

Ono što se preporučuje u prevenciji, ali i borbi protiv hiperpigmentacija i starenja kože, je prekriti najizloženije dijelove tijela (sunčane naočale, šešir, odjeća), koristiti kreme sa zaštitnim faktorom te izbjegavati izlaganja kože suncu pri visokom UV indeksu. Korisna je i oralna suplementacija karotenoidima (astaksantinom, beta karotenom, likopenom), flavonoidima (zeleni čaj), vitaminima C i E, ekstraktima paprati Polypodium leucotomos, omega masnim kiselinama, koenzimom Q10, cinkom i dr. Pod stručnim nadzorom dermatologa može se provoditi i niz tretmana poput mikrodermoabrazije, kemijskih pilinga, tretmana laserima i dr.

Topikalni preparati koji se koriste za tretiranje hiperpigmentacija uključuju hidrokinon, azelaičnu kiselinu i derivate, kojičnu kiselinu, N-acetil glukozamin, niacinamid, vitamin C, vitamin E, traneksamičnu kiselinu, topikalne retinoide, kortikosteroide, flavonoide iz ekstrakta korijena sladića, ekstrakte tratinčice i sjemenki grožđa i dr.

Ako vam se javljaju nove mrlje koje izazivaju krvarenje, svrbež ili dolazi do promjene njihove veličine i/ili boje, odmah se obratite liječniku!

 

Anamarija Plazibat, mag.pharm.