Aktualno

LISTOPAD - MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

LISTOPAD - MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. To je jedna od prilika da opetovano naglasimo važnost prevencije i njezine mogućnosti jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%. Prilika je to da jedni druge podsjetimo kako je potrebno na vrijeme započeti brinuti o svom zdravlju te da u većoj mjeri pomognemo onima koji su već oboljeli. 
Zloćudni tumor dojke, najčešći zloćudni tumor kod žena, bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu dojke.
On je na prvom mjestu među svim malignim bolestima od kojih obolijevaju žene. Prema posljednjim statistikama, u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre.
Svakog dana šest žena u Hrvatskoj saznat će da boluje od raka dojke.
Godišnje je to više od 2 tisuće, dok je prije samo 40 godina broj novooboljelih bio gotovo 3 puta manji.
Unatoč novim metodama liječenja, rak dojke  je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi od 35. do  69. godine. Ovi podaci upućuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.
Iako je ta opaka bolest u visokom postotku izlječiva, jedini je lijek protiv nje pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih faktora.
Iako nije poznato zbog čega nastaje, uočeno je da neki čimbenici povećavaju rizik razvoja raka dojke.

- Spol : 100 puta više žena oboli od raka dojke od muškaraca. Oko jedan posto svih slučajeva raka dojke  odnosi se na muškarce

- Dob : Učestalost raka dojke raste s dobi, značajnije nakon 40. godina.
Rizik obolijevanja neprestano se povećava i umnogostručuje od puberteta do 75.-80. godine života kada ostaje na istoj razini. Od svih zloćudnih tumora dojke njih 75-80% dijagnosticira se u žena starijih od 50 godina (žena u postmenopauzi).

- Pozitivna obiteljska anamneza: Veći rizik nose žene čije su majke, bake, sestre, kćeri  i tete oboljele od raka dojke, pogotovo prije 50. godine.
U nekim obiteljima postoji veća učestalost promjena (mutacija) tzv. BRCA1* i BRCA2 gena.
Dok je očekivani rizik za razvoj raka dojke tijekom života 10-15%, kod žena s mutacijom BRCA1 i BRCA2 rizik je značajno veći i iznosi od 40% do 85%.
Danas je dostupno genetsko testiranje s ciljem otkrivanja mutacija kod članova visokorizičnih obitelji.

- Izloženost nekim kemijskim supstancama ili ionizirajućem zračenju prije 30. godine : npr. zbog liječenja non-Hodgkin limfoma**.

- Prekomjerna tjelesna težina: Žene s prekomjernom tjelesnom težinom imaju više masnih stanica u kojima se stvara višak estrogena koji utječe na rast nekih tumora dojke (HER2*** pozitivnih tumora).

- Konzumacija alkohola: Alkohol oštećuje DNA i povećava razinu estrogena i drugih hormona koji pospješuju rast nekih tumora dojke. Žene koje konzumiraju 3-5 alkoholnih pića tjedno imaju 15% veći rizik od razvoja raka dojke.

- Pušenje:  Pušenje je povezano s većim rizikom razvoja raka dojke kod premenopauzalnih žena. Osim toga, pušenje povećava komplikacije liječenja raka dojke jer negativno utječe na cijeljenje rane nakon kirurškog zahvata, dodatno oštećuje pluća nakon zračenja i povećava rizik od stvaranja ugrušaka kod žena koje su uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju.

- Hormonska nadomjesna terapija  koja se uzima radi olakšanja simptoma menopauze, povećava rizik od razvoja raka dojke.

- Postoje i drugi faktori koji u manjoj mjeri povećavaju rizik poput:
- rana menstruacija (prije 12 godine)
- kasna menopauza (iza 55 godine)
- kasnije rađanje prvog djeteta (iza 30 godine)
- nerađanje

Promjena životnog stila može smanjiti rizik od razvoja raka, a rano postavljanje dijagnoze doprinijet će boljim mogućnostima izlječenja:

1. Usvojite zdrave prehrambene navike.

- ograničite unos šećera i alkohola
- jedite nemasno meso i piletinu, uklonite kožu i masnoću s mesa
- redovito jedite svježe voće i povrće
- imajte pri ruci zdrave grickalice poput mrkve, jabuke i sl.
- pijte dovoljno vode
- provjeravajte sastav kupljenih proizvoda

2. Redovno vježbajte.
Osim što pozitivno utječe na održavanje normalne tjelesne težine, tjelesna aktivnost regulira razinu inzulina u krvi koji utječe na rast i funkciju stanica dojke.
Žene koje redovno vježbaju imaju manji rizik od razvoja raka dojke.
Istraživanja su pokazala da tjelesna aktivnost čiji je intenzitet ekvivalentan 3-5 sati hodanja tjedno umjerenim tempom, povećava stopu preživljavanja žena s rakom dojke.

3. Ne konzumirajte alkohol.
Ako želite učiniti sve što možete da bi smanjili rizik razvoja raka dojke, u potpunosti izbacite alkohol. Ukoliko ne želite u potpunosti izbaciti alkohol, konzumaciju svedite na najviše 2 pića tjedno.

4. Nemojte pušiti.
Pušačice ili žene koje su pušile izložene su 39 posto višem riziku smrti zbog raka dojke. Ako prestanete pušiti, možete značajno utjecati na smanjenje stope smrtnosti zbog raka.

5. Naučite kako obaviti samopregled dojki.
Bit samopregleda je zapamtiti strukturu svoje dojke jer je tako lakše primijetiti bilo kakve promijene poput pojave kvržice, promijene veličine dojke ili iscjetka iz bradavice.

6. Novija istraživanja pokazuju da je važan čimbenik rizika stres. Izbjegavajte stres, a ako je on dio vaše svakodnevice, pronađite najbolji način za opuštanje.

U Hrvatskoj se od 2006. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Više o programu možete saznati na web stranicama Ministarstva zdravlja.

 

*Svaki je čovjek rođen s genima BRCA1 (BReast CAncer 1) i BRCA2 (BReast CAncer 2) koji, dok nisu mutirani, ne stvaraju zdravstvene probleme. Međutim, kod žena koje naslijede mutaciju jednog ili oba BRCA gena postoji veći rizik od nastanka raka dojke.

**Ne-Hodgkinov limfom predstavlja tumor koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog reda.

***HER2 je transmembranski protein koji se u povećanoj količini nalazi na stanicama nekih tumora dojke(oko 15% od svih tumora dojke).

Pripremila:
Mr.sci Ina Topić, mag.pharm