Aktualno

MENOPAUZA

MENOPAUZA

 

Menopauza ili klimakterij je trajan prestanak menstruacijskoga ciklusa. Nastupa nakon što žena 12 uzastopnih mjeseci nema menstrualno krvarenje. U tome razdoblju se pojavljuju razni klinički značajni simptomi pa se onda govori o klimakterijskom sindromu.

 

 

Najčešći klinički simptomi menopauze jesu navale vrućine (valunzi), vrtoglavica, znojenje, kožne promjene i osteoporoza. Također, dolazi i do psihičkih poteškoća kao što su poremećaj spavanja, emocionalna nestabilnost, strah, depresija i poremećaj koncentracije.

 

Valunzi se definiraju kao napadaji vrućine praćeni crvenilom u licu, lupanjem srca, pojačanim znojenjem i uznemirenošću. Ovi simptomi su u pravilu izraženiji noću. Emocionalna labilnost na koju se žene u ovome razdoblju često žale je posljedica hormonalnoga disbalansa (smanjuje se razina estrogena i progesterona). Također, javljaju se promjene na koži i kosi. Kosa postaje rijetka, tanka i bez sjaja. Koža postaje sklonija stvaranju bora,suha, tanka i neelastična.

Kroz razdoblje menopauze pojedine žene prolaze bezbolnije od drugih koje mogu iskusiti sve navedene simptome u različitome intenzitetu što utječe na kvalitetu života.

 

Na tržištu postoje dodaci prehrani koji mogu pomoći u smanjenju navedenih simptoma:

CIMICIFUGA (https://shop.ljekarnasdz.hr/pil-feminabiane-meno-comfort-30-caps ),

CRVENA DJETELINA I SOJA ( https://shop.ljekarnasdz.hr/femipause-pharmas-60-kapsula ).

Navedene ljekovite biljke su smjese djelatnih tvari pa je nemoguće predvidjeti brzinu djelovanja. Istraživanja pokazuju da do poboljšanja može doći nakon približno četiri tjedna kontinuirane primjene.

 

 

Dodaci prehrani i promjena stila života mogu ublažiti menopauzalne tegobe. Stoga se preporučuje izbjegavanje alkohola, pušenje cigareta i stresa. Poželjno je povećati fizičku aktivnost (hodanje, plivanje) kako bi se i prevenirala osteoporoza odnosno jačali mišići.

 

Prehrana bi trebala biti bogata povćem, voćem, orašastim plodovima, sjemenkama (posebno sjemenkama lana) i nezasićenim masnim kiselinama.

Dodatni simptomi, kao što je suhoća rodnice, mogu se ublažiti korištenjem vaginalnih ovlaživača ( https://shop.ljekarnasdz.hr/saugella-attiva-gel-30-ml ).

Probleme s nesanicom se može pokušati riješiti pomoću melatonina (https://shop.ljekarnasdz.hr/esi-melatonin-pura-tablete-60-kom) , odoljena (https://shop.ljekarnasdz.hr/specchiasol-valeriana-kapsule-30kom ) ili hmelja ( https://shop.ljekarnasdz.hr/esi-relaxerbe-kapsule-30-kom )

 

 

Za prevenciju osteoporoze poželjno bi bilo osigurati dnevne potrebe organizma za kalcijem i vitaminom D3(https://shop.ljekarnasdz.hr/solgar-kalcij-citratvitamin-d-tablete-60-kom ).

 

Pored kalcija, važan je unos magnezija. Ta dva minerala moraju biti u omjeru 2:1. Preporučeni dnevni unos kalcija je oko 1000 mg/dan, a vitamina D3 400 IU/dan. Savjetuje se većinu kalcija osigurati putem hrane, a ukoliko je to nedostatno uzeti dodatke prehrani (https://shop.ljekarnasdz.hr/longlife-kalcij-magnezij-cink-tablete-60-kom , https://shop.ljekarnasdz.hr/kal-magnesium-energy-405-g ).

 

Vitamini B skupine su nužni za stvaranje energije, pomažu ublažavanju simptoma aksioznosti i depresije ( https://shop.ljekarnasdz.hr/magne-b6-forte-film-tbl-30-kom, https://shop.ljekarnasdz.hr/solgar-b-kompleksvitamin-c-tablete-100-kom ).

 

Sjemenke lana se pod djelovanjem crijevnih bakterija razlažu na supstance koje oponašaju djelovanje estrogena i zbog toga smanjuju valove vrućine. Pri odabiru dodatka prehrani nužno je savjetovati se s ljekarnikom kako bi se ustvrdila sigurnost primjene (interakcije s lijekovima i toksičnost).

 

Menopauza je vrijeme velikih psihičkih i fizičkih promjena, ali možda i vrijeme za preispitivanje života i preslagivanje prioriteta kada bi žena (konačno) sebe trebala staviti na prvo mjesto. Briga za mentalno zdravlje i redoviti kontrolni pregledi su preduvjet za uživanje u godinama nakon što završi reproduktivno razdoblje žene.

 

PRIPREMILA: Ljubica Pavela, mag. pharm.