Aktualno

NICANJE ZUBI KOD DJECE

NICANJE ZUBI KOD DJECE

Nicanje zubi kod beba još je jedna od faza razvoja. Kod nekih taj period prođe neprimjetno dok je kod drugih jako bolno i naporno razdoblje.

Zubi se počinju razvijati još u maternici i u pravilu prvo se pojavljuju na donjoj pa na gornjoj čeljusti. Prvi mliječni zubi počinju nicati oko 6. mjeseca života, ali mogu i kasnije, do prve djetetove godine.

Prvo rastu sjekutići, zatim prvi kutnjaci, pa očnjaci i na kraju drugi kutnjaci.

Tijekom faze rasta mliječnih zuba, djetetu ukupno izraste 20 zubi. Najčešći simptomi nicanja zubi su plač i nervoza te poremećaj sna beba tj. često buđenje noću. Mogu se javiti i natečenost i crvenilo desni, trljanje uha, rumenilo u obrazu te pojačano lučenje sline koja može izazvati osip oko usta. Ista ta slina može lagano razrijediti i stolicu beba te izazvati pelenski osip.

Grickanje predmeta, guranje prstiju u usta i trljanje po desnima još su neki od simptoma nicanja zubi pa je bebi potrebno češće prati ruke i igračke.

U ovom periodu bebu iritira hranjenje na bocu i žlicu pa je smanjen i apetit.

Mliječni zubi jako su bitni za razvoj govora i žvakanja čime se omogućava pravilan razvoj i funkcioniranje mišića lica.

Djetetu se razdoblje izbijanja zubi može olakšati gumenim igračkama namijenjenim za grickanje, hladnim gumenim prstenovima, pritiskom na desni i masiranjem.

Gel za desni pomaže kod nicanja zubi, upala desni, oštećenih kuteva usana tzv. "žvala", iritacija ortodonskim apartićima te afti.

Djelatne tvari u gelu su:

lidokain hidroklorid - djeluje kratkoročno anestetski na područje primjene (lipofilnim dijelom svoje molekule vezuju se na natrijeve kanale postsinaptičke membrane i time smanjuju podražljivost živca na bol);

ekstrakt kamilice iz tinkture - djeluje protuupalno i antibakterijski na područje primjene;

natrijev hijaluronat (sol dobivena iz hijaluronske kiseline) - pospješuje brže zacjeljivanje oštećene sluznice.

Nanošenje gela primjenjuje se tri puta dnevno iza obroka na vršak čistog prsta i laganim umasiravanjem na desni.

Od nicanja prvog zuba potrebna je pravilna njega, bez obzira što će jednog dana ispasti, jer mliječni zubi čuvaju korijen za trajne zube koji počinju nicati nakon navršene 6. godine.

Poticanje oralne higijene od najmlađe dobi djeteta jako je bitno za zdrave zube u budućnosti, a time i zdravlje cijelog organizma.

Oralna higijena kod pojave prvih zubi može se provoditi gazom koja se natakne na prst, čime se skidaju naslage sa zubi i čisti jezik. Oko prve godine potrebno je dijete upoznati s četkicom. Prvo se koriste četkice s gumenim nitima koje djeca žvaču i trljaju, a čim malo narastu prava četkica sa mekanim nitima i malom glavom da mogu prati i zadnje zube. Oko druge godine djeci se može početi stavljati dječja zubna pasta (veličine graška na četkicu) i učiti ih da je ne gutaju.

Zube je potrebno četkati dva puta dnevno, ujutro i navečer laganim kružnim pokretima. Za djecu koja piju bočicu i zaslađene sokove jako je bitno nakon večernjeg obroka očetkati zube i ići spavati s čistim zubima zbog mogućnosti nastanka karijesa koji predstavlja najveći problem u ranoj dječjoj stomatologiji. Prvi odlazak stomatologu preporučuje se obaviti do prve godine djetetovog života, kako bi se na vrijeme otkrile promjene na zubima.

 

Pripremila: Tereza Milić, mag. pharm.