Aktualno

OTVORENJE NOVOG GALENSKO ANALITIČKOG LABORATORIJA I UPRAVNE ZGRADE

Danas smo otvorili vrata novog Galensko – analitičkog laboratorija te upravne zgrade Ljekarne Splitsko – dalmatinske županije koju je svečano otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković koji je na tom istom mjestu 17. Veljače 2017. Godine položio i kamen temeljac za istu. Ovo je izuzetan primjer razvoja na dobrobit naše Dalmacije i cijele Hrvatske, ovo je odličan doprinos u kontekstu borbe protiv pandemije koronavirusa - poručio je, među ostalim, predsjednik Vlade. Ravnatelj Ljekarne SDŽ g. Ante Mihanović poručio je kako se s današnjim danom ostvario san generacija farmaceuta, a to je – farmaceutska proizvodnja u Dalmaciji. Župan Boban poručio je kako se ovim laboratorijem osigurava kvalitetan život na području cijele Dalmacije, posebno, kako je naglasio, u velikim izazovima današnjeg vremena. Rektor splitskog Sveučilišta ocijenio je kako je otvaranje Galensko-analitičkog laboratorija temelj budućeg osnivanja Fakulteta farmacije u Splitu.

Ukupna bruto površina objekta iznosi 3473m2 u sklopu koje se nalazi proizvodni, skladišni i administrativni dio. Objekt je sagrađen u skladu s načelima dobre proizvođačke prakse (GMP), zadovoljava najstrože standarde farmaceutske industrije te predstavlja embrijo buduće tvornice lijekova. Radi se o tehnološki najsloženijem objektu na području Splitsko – dalmatinske županije.

Proizvodni dio se sastoji od 15 „čistih soba“ klase D, 5 „čistih soba“ klase C te jedne „čiste sobe“ u klasi B čime je omogućena proizvodnja većine farmaceutskih oblika. U sklopu proizvodnog dijela oprema se moderni analitički i mikrobiološki laboratorij koji je zadužen za provjeru kakvoće svih pripravaka.

Ukupna planirana vrijednost investicije iznosi 100 milijuna kuna s PDV-om, od čega je do danas uloženo 70 milijuna kuna s PDV-om iz vlastitih sredstava. U narednom razdoblju kroz tvrtku kćer Pharmagal d.o.o. se planira dodatno ulaganje u specijalističko educiranje kadra, istraživačko-razvojni laboratorij, nabavu dodatne opreme i razvoj logistike kako bi bili spremni na izlazak s proizvodima i na tržišta izvan ljekarničke djelatnosti.

Galenski laboratorij svojim proizvodima opskrbljuje preko 900 partnera na području RH te je u proteklih pet godina upeterostručio proizvodnju i prodaju vlastitih pripravaka. Važnost galenskog laboratorija je potvrđena i tijekom COVID 19 krize kada je u vrlo kratkom roku koristeći znanja i iskustva Galenski laboratorij uspio proizvesti i opskrbiti sa preko 150 tona antiseptika i dezinficijensa sve partnere na području RH. U slijedećih 6 mjeseci cjelokupna postojeća proizvodnja koju čini asortiman od preko 200 proizvoda bit će prebačena sa lokacija u Splitu u novi proizvodni pogon.

Ljekarna SDŽ je najveća ljekarnička ustanova na području Dalmacije koja posluje na iznimno konkurentnom tržištu gdje ostvaruje sve svoje prihode te spada među najveće ljekarničke lance u Hrvatskoj. U posljednjih 5 godina povećala je godišnje prihode sa 212 mil Kn u 2014. god. na preko 300 milijuna kuna u 2019. godini. U svojoj mreži ima ukupno 35 ljekarničkih jedinica, 3 depoa lijekova te galenski i analitički laboratorij. Zapošljava ukupno 280 djelatnika na području Splitsko – dalmatinske  županije te je nastavna baza studija farmacije pri Sveučilištu u Splitu. U razdoblju od 2015. godine do danas primjenom stručnog kadrovskog normativa, a uvažavajući ekonomsku održivost poslovanja, stvorila je 70 novih radnih mjesta i zaposlila isto toliko stručnjaka zdravstvenog kadra (Farmaceuta i farmaceutskih tehničara). Paralelno s izgradnjom laboratorija Ljekarna SDŽ je investirala u stručno obrazovanje djelatnika (specijalizacije iz tehnologije, analitike, kozmetologije, registracije proizvoda i kontrole kvalitete) čime su stvorene pretpostavke za nastavak uspješnog poslovanja i u nadolazećem razdoblju.