Aktualno

Proderma B5 krema

Proderma B5 krema

Koža je vrlo složen organ koji ima brojne važne uloge. Neke od njih su da nas štiti od mehaničkih, fizikalnih i kemijskih podražaja, sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature, štiti od dehidracije, sudjeluje u osjetnim funkcijama (bol, dodir), ima imunološku funkciju i štiti nas od patogenih mikroorganizama.

Međutim, njena funkcija može biti narušena ovisno o različitim čimbenicima. Čest problem s kojim se danas susrećemo je suha koža. Koža može biti suha zbog vanjskih čimbenika kao što su suhi zrak, hladnoća, vjetar, način pranja kože, ili određenih posebnih stanja kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, autoimune bolesti, trudnoća, starija životna dob, pušenje itd. 

Oštećena lipidna barijera prvi je korak u procesu gubitka vlažnosti. Bez prirodnih čimbenika zadržavanja vlage koža ne zadržava dovoljno vode i postaje suha. Suha koža često je ujedno i osjetljivija na vanjske podražaje, hrapava i zategnuta, ili čak ispucala ili sklona svrbežu.

Neki od prirodnih savjeta za sprječavanje suhoće i njegu suhe kože su: izbjegavanje čestog i dugog tuširanja toplom vodom, korištenje nježnih sredstava za pranje kože koji ne isušuju, unošenje dovoljno tekućine tijekom dana, vlaženje prostora u kojem boravimo, korištenje proizvoda za hidrataciju i zaštitu kože itd.

Upravo je Pharmagalova krema Proderma B5 odlično rješenje za njegu suhe kože lica i tijela. S obzirom na to da stvara zaštitni sloj na koži i tako je štiti od vanjskih utjecaja (vjetar, hladnoća), idealan je izbor za njegu u zimskim danima. Njena bogata i hranjiva tekstura podupire sposobnost obnavljanja kože te je umiruje, hrani i štiti od isušivanja. Sadrži alantoin i dekspantenol.

Alantoin hidratizira kožu te potiče zacjeljivanje manjih kožnih oštećenja.

Dekspantenol je provitamin B5 koji se u koži vrlo brzo oksidacijom transformira u aktivni oblik vitamina B5, tj. pantotensku kiselinu. Iako spada u vitamine topljive u vodi, dobro prodire kroz kožu. Važan je sastojak za njegu suhe kože jer osigurava hidrataciju, smanjuje gubitak vode i održava mekoću i elastičnost kože. Također potiče zacjeljivanje i regeneraciju kože.

U sastavu također sadrži i shea maslac ili karité maslac koji je dobro poznat emolijens i cijenjen sastojak u kozmetičkoj industriji, a dobiva se iz plodova stabla shea. Sadrži visoki udio nezasićenih masnih kiselina koje dubinski hidratiziraju, hrane, omekšavaju i zaglađuju suhu kožu. Karité maslac stvara barijeru, čime štiti kožu od vanjskih utjecaja i održava vlažnost. Lako se upija i tako omogućuje brzo olakšanje simptoma suhe kože.

Proderma B5 krema može se nanijeti na kožu lica i tijela po potrebi, 1-2 puta dnevno. S obzirom na svoj sastav prikladna je za sve tipove kože i pogodna je za djecu i odrasle.
 

Anamarija Vrkić, mag.pharm.