Aktualno

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DJEČJE PARALIZE (WORLD POLIO DAY)

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DJEČJE PARALIZE (WORLD POLIO DAY)

 

 

 

Obilježavamo 24. listopada svake godine kako bi skrenuli pozornost na tu tešku zaraznu bolest koja je unatoč postojanju cjepiva i dalje prisutna u nekim zemljama svijeta.
Svjetska zdravstvena organizacija(SZO) je zajedno s partnerima među kojima je i međunarodna farmaceutska federacija (FIP) udružena u inicijativu pod nazivom Polio Global Eradication Initiative čiji je cilj u potpunosti iskorijeniti polio diljem svijeta.
Dječja paraliza ili poliomijelitis je zarazna  bolest uzrokovana virusom(poliovirus) koji pripada ljudskim enterovirusima porodice Picornaviridae. Virus se prenosi s osobe na osobu oralnim i fekalno-oralnim putem. Većina zaraza s poliovirusom je bez simptoma i znakova bolesti (asimptomatska) te je ograničena na razmnožavanje virusa u gastrointestinalnom traktu.
Nakon inkubacijskog perioda od približno 7 do 10 dana (može varirati i od 4 do 35 dana) otprilike 24% zaraženih razvije kliničke znakove bolesti kao što su vrućica, glavobolja, grlobolja, bolovi u mišićima i opća slabost. Također, mogu biti prisutne smetnje u probavnom sustavu kao što su mučnina, povraćanje, zatvor ili proljev.
          Paralitički poliomijelitis  se dogodi u slučaju kad poliovirus zahvati središnji živčani sustav i počne se razmnožavati u motoričkim neuronima leđne moždine što za posljedicu ima paralizu donjih ekstremiteta. Na gornjem dijelu tijela, na jednoj strani se javlja gubitak refleksa i teške bolovi u mišićima i to predstavlja spinalni oblik bolesti.
Kada poliovirus zahvati motoričke neurone mozga govorimo o bulbarnom obliku i tada je prisutna oduzetost respiratornih mišića i poteškoće u govoru i gutanju.
Poliovirus može uzrokovati oboljenje u bilo kojoj životnoj dobi no najčešće pogađa djecu do treće godine starosti. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka(anamneza). Virus se može izolirati iz ždrijela i stolice. Izvor zaraze je čovjek a bolest se prenosi putem sekreta iz ždrijela i stolicom.

Učinkovita prevencija za dječju paralizu je cjepivo koje postoji u dva oblika:

        - IPV,  inaktivirano cjepivo protiv dječje paralize koje se primjenjuje putem injekcije.

- OPV,  živo, oslabljeno (atenuirano) cjepivo protiv dječje paralize koje se primjenjuje u obliku kapi, na usta.

Dovoljna procijepljenost populacije onemogućava preživljavanje virusa u pojedinca slabog imuniteta. Visoka procijepljenost mora biti održavana kako bi se spriječio prijenos virusa i prevenirala pojava bolesti.

OPV cjepivo je stabilizirani pripravak živih, oslabljenih virusa poliomijelitisa Sabin-sojeva tipa 1,2 i 3. U Hrvatskoj se više ne primjenjuje OPV cjepivo u Programu obveznog cijepljenja. OPV cjepivo se još uvijek koristi u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji jer u tim zemljama dječja paraliza još nije zaustavljena, a u odnosu na IPV cjepivo uspješnije prekida cirkulaciju virusa u ukupnoj populaciji.
OPV cjepivo je jednostavnije za primjenu(na usta) i potiče imunitet produkcijom IgA protutijela. Živi virus iz cjepiva se umnožava u probavnom traktu cijepljene osobe i izlučuje stolicom; može se prenijeti  na druge osobe bliskim kontaktom pa tako djeluje zaštitno na okolinu. U zemljama s lošim higijenskim uvjetima to može rezultirati procjepljivanjem osoba koje nisu izravno cijepljene te tako dolazi do boljeg imunološkog odgovora u zajednici.

U Hrvatskoj se koristi IPV cjepivo koje sadržava inaktivirane viruse poliomijelitisa tipa 1,2 i 3 uzgojene na kulturi stanica.
Ministar zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo donose Program obaveznog cijepljenja za period 2016.-2018. prema kojem cijepljenje protiv poliomijelitisa započinje nakon drugog mjeseca života na način da dojenčad dobiva 3 doze cjepiva i to s navršenih 8, 16 i 24 tjedna života. Za potpunu zaštitu, djecu treba docijepiti još 3 puta: prvi put u drugoj godini života, drugi put u prvom razredu osnovne škole i treći put u osmom razredu osnovne škole.
Važno je znati da se u Hrvatskoj provodi kontrola svake serije cjepiva koje se pušta u promet.

Posljednji slučaj poliomijelitisa u Hrvatskoj zabilježen je 1989.godine. Nakon toga, zahvaljujući cijepljenju više nije registrirana nijedna novo oboljela osoba.
Potpuno eliminiranje dječje paralize u Hrvatskoj proglašeno je 21. lipnja 2002. godine, jednako kao i u Europi.

 

Pripremila:

Ljubica Pavela, mag.pharm