Aktualno

UV ZAŠTITA

UV ZAŠTITA

UV ZAŠTITA

Kad pacijent dođe u ljekarnu u potrazi za preparatom za sunčanje najčešće zastane pred prepunim izlogom pitajući nas kako odabrati odgovarajuće sredstvo za sunčanje.

Pacijenti prvenstveno traže sigurnu i dugoročnu zaštitu. Svaka koža je priča za sebe pa joj tako moramo i pristupiti. Prvo što trebamo odrediti je fototip kože, a onda i farmaceutski oblik preparata koji bi pacijentu najviše odgovarao s obzirom na tip kože.

Preparate nalazimo u različitim oblicima (kreme, losioni, ulja, gelovi, fluidi, sprejevi, pjene) pogodnim za sve dobne skupine i tipove kože. Tako ćemo na primjer preporučiti:

kreme osobama sa suhom i dehidriranom kožom,

fluide za normalnu i mješovitu kožu,

losione za tijelo i normalnu kožu,

mlijeka za tijelo i suhu kožu,

sprejeve za tijelo,

maglice aerosola za lice,

ulja za tijelo.

Zbog svog sastava sredstva sa zaštitnim faktorom mogu imati dodatne komponente zbog kojih ih primjenjujemo i kod hiperpigmentacija, netolarancije na sunce, akni, atopijskog dermatitisa.

Prema osjetljivosti kože na sunčane opekline razlikujemo pet fototipova kože:

FOTOTIP I - IZRAZITO  SVIJETLA  PUT- s pjegicama ili bez, plava ili svijetlosmeđa kosa, plave ili zelene oči. Koža na suncu jako slabo tamni i najčešće crveni i to nakon već nakon pet do deset minuta izlaganja bez zaštite od sunca. Preporuka je koristiti sredstva s oznakom SPF 50+.

FOTOTIP II - SVIJETLA PUT- svijetlosmeđa, plava kosa, plave i zelene oči. Koža slabo tamni,najčešće crveni i preporuka je koristiti sredstva s oznakom SPF50. Djeca su uvijek fototip I ili II.

FOTOTIP III (mediteranski) - TAMNIJA, MASLINASTA PUT - tamna kosa, smeđe oči. Koža dobro tamni ali ponekad crveni prije toga. Preporuka je koristiti sredstva s oznakom SPF 30, nakon nekog vremena se može smanjiti na SPF 20 i SPF 15.

FOTOTIP IV I V -TAMNA PUT, tamna kosa, tamnosmeđe i crne oči. Koža je crne rase (crna koža apsorbira 30% više UV zraka od bijele kože kako bi postigla optimalnu zaštitu od opeklina i karcinoma)

ŠTO JE SPF? (sun protection factor, faktor zaštite od sunca)

Faktor zaštite od sunca je omjer između minimalne doze UV zračenja potrebne za izazivanjem eritema na koži zaštićenoj određenim proizvodom i na nezaštićenoj koži.

(MED-minimalna doza eritema)

Odgovarajući SPF faktor određuje se prema tome koliko se dugo koža može sama štititi od sunca. To je vrijeme tijekom kojeg koža može biti izložena suncu bez eritema (crvenila) i opekotina. To je otprilike 5-30 min ovisno o tipu kože, lokaciji sunčanja, godišnjem dobu, UV indexu, dijelu tijela i dobi dana. Npr. ako bez zaštite opekline nastanu za 10 min SPF 30 teoretski omogućuje 300 minuta zaštite (faktor 30 x 10 minuta) izloženosti suncu bez opeklina.

SPF se dijeli na :

Niski faktor        6-10   (6 –minimalna zaštita)

Srednji faktor    15-25

Visoki  faktor     30-50

Vrlo visoki faktor    50

UVA zrake

UVA zrake ne uzrokuju bolne simptome nakon sunčanja kao što su opekline, ali prodiru duboko u dermis i tako potiču nastanak sl. radikala koji izazivaju nastanak alergije i starenje kože.

UVB zrake

UVB zrake dolaze do epidermisa, uzrokuju tamnjenje ali i opekline, oštećuju DNK kože. 

Sastav preparata za sunčanje temelji se na količini i vrsti filtera. Razlikujemo kemijske i fizikalne filtere.

Fizikalni (anorganski) čine: cinkovi oksidi, talk, aluminij, silicij i titanijev dioksid koji je uz cink oksid najvažniji. Silikoni i masne kiseline pomažu kako bi se pospješilo raspršivanje unutar proizvoda.

Zovu se još i mineralni filtri koji ne samo da upijaju sunčevu svjetlost nego i stvaraju barijeru, blokadu sunčeve svjetlosti pa nije nužno nanositi ih pola sata prije izlaganja suncu, nego neposredno prije što stvara i dodatnu pogodnost ovakvih proizvoda. Iznimno su siguran proizvod. Jako su guste, bijele, bez mirisa, fotostabilni, pogodni i za malu djecu (iako se djeca prije treće godine ne bi smjela izlagati suncu) i za najosjetljiviju kožu.

Kemijski filteri (organski) su molekule koje apsorbiraju UV zrake koje štetno UV zračenje pretvaraju u toplinsku energiju.

Proizvod s optimalnom zaštitom od UVA i UVB zračenja najčešće je spoj različitih UV filtera. Jako je važan i drugi kriterij u odabiru proizvoda, a to je vodootpornost.

Većina proizvoda za sunčanje imaju oznaku da su vodootporni ( sposobnost zadržavanja na koži nakon 40 min kupanja, vrlo vodootporni nakon 80 min kupanja) i hipoalergeni (na minimum smanjena svaka vjerojatnost na alergijsku reakciju).

Ne zaboravite:

izbjegavati sunce između 10 i 16 sati

kreme nanositi svaka dva sata, pa i kad je oblačno

nositi fotoprotektivnu odjeću, kapu ili šešir, kvalitetne naočale

ne koristiti kreme nakon isteka roka valjanosti!

SUNČANJE BI TREBALO BITI UGODNO AKO SE ODGOVORNO PONAŠAMO PREMA SVOM TIJELU!

Pripremila: Edita Petric, farm. tehn.