KOŽNE ALERGIJE

KOŽNE ALERGIJE

Priprema kože za ljeto

Dolaskom ljetnih mjeseci radujemo se aktivnostima na otvorenom, kupanju i uživanju na suncu, ali često zaboravljamo sunčevo UV zračenje. Kod umjerenog izlaganja suncu koža prirodno sintetizira melanin koji štiti stanice od štetnog utjecaja UV zraka. Međutim, prekomjerno i neoprezno izlaganje suncu, bez zaštite, potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala koji vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira neugodnim promjenama na koži poput bora, tamnih mrlja ili opeklina od sunca. Najčešće se radi o površinskim opeklinama pri kojima je koža crvena, vruća, peče, osjetljiva na dodir i lagano otečena. U ozbiljnijim slučajevima javljaju se mjehurići ispunjeni tekućinom, osjećaj boli, povišena tjelesna temperatura i glavobolja.
Osnovna mjera zaštite prilikom sunčanja jest korištenje krema sa zaštitnim faktorom te boravak u hladu, posebice u razdobljima dana kada je sunce najjače.
Od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja mogu biti i antioksidansi koje svakodnevno unosimo prehranom. Pravovremenim uzimanjem tih nutrijenata možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija te dulje zadržati preplanuli ten.


Antioksidansi su prirodno prisutni u voću i povrću, no vrlo je teško uobičajenom prehranom postići djelotvorne koncentracije pa se preporučuje uzimanje istih u obliku standardiziranih dodataka prehrani.
Najznačajnijii antioksidansi u zaštiti kože od UV zračenja su karotenoidi, vitamin C, vitamin E, selen.
Karotenoidi, uključujući beta-karoten, lutein, likopen i astaksantin, su fitokemikalije zaslužne za boju narančastog, žutog i crvenog voća i povrća. Pomažu koži da se brže i učinkovitije adaptira na UV zračenje.
Beta-karoten je jedan od najčešće korištenih dodataka u svrhu pripreme kože za sunce. Djeluje zaštitno protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Bogati izvori beta-karotena su špinat, kelj, brokula, mrkva, žuto i narančasto voće. Unatoč tome, u ljudskoj prehrani zastupljeno je tek 25-39% preporučenih doza koje bi utjecale na prevenciju različitih bolesti. Stoga je preporučena dnevna doza beta-karotena u obliku dodataka prehrani 6 mg/dan. Suplementaciju je potrebno započeti barem mjesec dana prije sunčanja.
Lutein štiti od oksidativnog stresa i oštećenja DNA te usporava i smanjuje posljedice starenja.
Likopen, osnovni karotenoid u rajčici, vrlo je djelotvoran „hvatač" slobodnih radikala. Smanjuje eritem i osjetljivost na koži izloženoj UV zračenju.
Astaksantin je osnovni pigment morskih životinja, a nalazi se primjerice u lososu, škampima, jastogu, ikri, a dobiva se iz algi. Zahvaljujući svojoj kemijskoj strukturi, astaksantin je najjači iz grupe karotenoidnih antioksidansa te ima najsnažnije fotoprotektivno djelovanje. Preporučuje se uzimati dodatke prehrani koji osiguravaju djelotvornu dozu pročišćenih oblika astaksantina.
Vitamin C kao moćan antioksidans neutralizira slobodne radikale te tako sprječava oštećenja na koži. Osim prevencije oštećenja, vitamin C igra važnu ulogu i u regeneraciji već oštećene kože putem poticanja sinteze kolagena.
Prema Američkom dermatološkom društvu, svakodnevni unos od 500–1000 mg vitamina C može biti od velike koristi za očuvanje zdravlja kože.
Vitamin E pomaže u smanjenju crvenila kože nakon pretjeranog izlaganja suncu te smanjuje nastanak bora i održava kožu dulje vremena glatkom.
Fotozaštitno djelovanje karotenoida značajno je veće ukoliko se kombinira s drugim antioksidansima kao što su vitamin E i vitamin C. Takva kombinacija smanjuje opekline i dovodi do poboljšanja teksture i izgleda kože. [ALMAGEA SUN LOVE, HELIOCARE ULTRA-D]

Njega kože nakon izlaganja suncu

Ukoliko se prilikom sunčanja pojavi bilo kakva iritacija kože, potrebno je prekinuti izlaganje suncu te ovisno o stupnju opekline započeti liječenje.
U slučaju blagih površinskih opeklina kožu treba hladiti i njegovati kremama i losionima koji sadrže dekspantenol, aloe veru ili ekstrakte ljekovitog bilja.
Pantenoli - sadrže dekspantenol koji sprječava gubitak vode te ublažava bol i crvenilo kože.

 


Plantagel - sadrži ekstrakte kamilice i nevena, hladi kožu, ublažava neugodan osjećaj žarenja te je prikladan i za djecu stariju od 6 mjeseci.

Pri srednje teškim opeklinama kože, kada je prisutan svrbež, preporučuje se gel koji sadrži antihistaminik. 

Difengal - sadrži difenhidraminklorid te ublažava svrbež i iritaciju kože. Prikladan je za odrasle i djecu stariju od 2 godine.

 

Losion za sunčane opekotine je emulzija kalcij hidroksida s uljem lana. Kalcij održava vlažnost kože, a laneno ulje olakšava razmazivanje te hrani kožu. Pogodan je i za osjetljivu dječju kožu.
Neoviderm krema - sadrži hijaluronsku kiselinu koja hidratizira kožu i alginat koji povećava elastičnost kože.

Ukoliko opekline prati jaka bol ili svrbež koji ne prolazi upotrebom gelova s antihistaminikom potrebno je kontaktirati liječnika.

NE ZABORAVITE:

*ne izlažite se suncu između 10 i 16 sati
*upotrebljavajte zaštitno sredstvo, nanesite dovoljnu količinu te postupak ponavljajte svaka dva-tri sata, a posebno nakon kupanja
*ako uzimate neke lijekove, svakako provjerite sa ljekarnikom mogu li ti lijekovi uzrokovati pojačanu osjetljivost na sunce

Pripremila: Margareta Vudrić, mag. pharm.