MAGISTRALNI PRIPRAVCI

U ljekarni se uz gotove, tvorničke lijekove, pacijentima izdaju i lijekovi koji se izrađuju u galenskim laboratorijima ili ljekarnama u manjim serijama, prema provjerenim recepturama iz stručnih priručnika. Zovu se galenski pripravci.
Svi galenski pripravci podliježu kontroli kakvoće prema zahtjevu općih farmakopejskih monografija i monografija ljekovitih oblika.

Najčešće su to različite kapi za oko, nos, uho, masti, kreme, gelovi, biljni sirupi, tinkture, čepići, itd. Galenski laboratorij Ljekarne SDŽ izrađuje veliki broj različitih magistralnih i galenskih pripravaka, a kontrolu kakvoće obavlja Laboratorij za provjeru kakvoće galenskih pripravaka i identifikaciju ljekovitih tvari. Svaka tvar koja je zaprimljena u laboratoriju je popraćena certifikatom od strane dobavljača, a kod zaprimanja se uzorkuje i u Analitičkom laboratoriju joj se potvrđuje identitet, provjerava čistoća i sadržaj. Tek nakon dokazane ispravnosti tvari mogu biti upotrijebljene u proizvodnom postupku.

Magistralni pripravak je lijek izrađen u laboratoriju ljekarne za određenog bolesnika prema receptu liječnika, a prema standardnoj recepturi iz stručnih farmaceutskih priručnika. Takav je lijek namijenjen samo jednoj osobi, za koju je i propisan. Magistralna izrada ili izrada lijekova na recept osnovni je dio ljekarničke djelatnosti od daleke povijesti. Danas ih najčešće propisuju dermatolozi  prilagođujući sastav lijeka individualnim potrebama određenog pacijenta (personalizirana terapija). Takav se lijek izrađuje iz djelatnih supstancija i pomoćnih tvari (otapala, punila, masne podloge, itd) te se oblikuje u odgovarajući ljekoviti oblik prema propisu liječnika ili prema standardnoj recepturi iz stručne literature.

Dolaskom pacijenta u ljekarnu s receptom za magistralni pripravak, magistar farmacije treba odraditi provjeru ispravnosti recepta te provjeru dostupnosti potrebnih djelatnih i pomoćnih tvari za izradu. Ukoliko se radi o pripravku za čiju izradu ljekarna nije potpuno opremljena (uglavnom se radi o laboratorijskim uređajima za izradu masti i emulzija s naprednim automatskim funkcijama ili izradi sterilnih pripravaka), magistar farmacije recept proslijeđuje Galenskom laboratoriju. Galenske i magistralne pripravke izrađujemo po načelima dobre laboratorijske prakse. Svaki pripravak dobiva svoj laboratorijski (kontrolni) broj koji je uvijek naznačen na signaturi (naljepnici) pripravka. Pod tim brojem se nalazi evidencija njegove izrade koja nam omogućava kompletnu sljedivost svih procesa i sirovina.

Prilikom preuzimanja magistralnog ili galenskog pripravka magistar farmacije treba pacijenta upoznati s pravilnom i sigurnom upotrebom pripravka, a ukoliko je potrebno, dodati i pisanu uputu. U Galenskom laboratoriju Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije izrađujemo veliki broj magistralnih pripravaka koje liječnici propisuju na privatne recepte.

U posljednje vrijeme primjećuje se trend izrade različitih pripravaka u kućnoj radinosti od strane nestručnih osoba. Pri tome se vrlo često izrađuju pripravci u nekontroliranim uvjetima, sumnjive kvalitete što može imati i opasne posljedice na zdravlje korisnika takvih pripravaka.

S povjerenjem se obratite stručnom timu naše ustanove koji uz pomoć najmodernije tehnologije izrađuju personalizirane pripravke visoke kvalitete.

 

Pripremila: Ana Batinić, mag. pharm.