Savjetujemo

ASTMA

Svjetski dan astme 02.05.2017.

ASTMA

Svjetski dan astme obilježava se 02.05.2017. Njegovim se obilježavanjem nastoji osnažiti svijest o ovoj bolesti i unaprijediti briga za osobe oboljele od astme.

Astma je kronična upalna bolest dišnih putova (bronha). Ovisno o težini bolesti, manifestira se različitim simptomima koji mogu biti stalni ili periodički. Najčešći simptomi astme su:

• napadaji suhog kašlja a ponekad samo suho kašljucanje.

• osjećaj nedostatka zraka s ili bez fenomena čujnog disanja poput fućkanja ili piskanja.

• pritisak u prsnom košu uz osjećaj napuhnutosti pluća.

• noćno ili ranojutarnje buđenje (obično pred zoru) zbog osjećaja nedostatka zraka ili suhog kašlja.

U podlozi astme je kronična upalna reakcija sluznice dišnih putova, najčešće alergijska, koja u fazama pogoršanja uzrokuje stezanje mišića malih dišnih putova i pojačano stvaranja sluzi, što dovodi do otežanog protoka zraka te uzrokuje gušenje i druge simptome bolesti.

Kod alergijske astme napadaje uzrokuju različiti alergeni, a kod ne alergijske astme to mogu biti: fizički napor, udisanje hladnog i suhog zraka, virusne infekcije, jake emocije, duhanski dim…

Astma ne može nestati ali se može uspješno držati pod kontrolom. Novi pristupi terapiji astme pomažu bolesnicima da spriječe većinu napadaja, da se oslobode noćnih i dnevnih simptoma te da ostanu fizički aktivni. Da bi se postigla kontrola astme, potrebno je:

  • odabrati odgovarajuće lijekove i individualno ih dozirati.
  • usvojiti dugoročni pristup liječenju astme.
  • liječiti akutne napadaje astme.
  • izbjegavati faktore koji pogoršavaju astmu.
  • pratiti i prilagođavati terapiju prema težini simptoma bolesti.

 Dvije vrste lijekova pomažu u liječenju i kontroli astme:

  • Lijekovi za dugoročnu prevenciju koji sprječavaju pogoršanje simptoma i daljnje napredovanje bolesti, te preveniraju akutne napadaje astme,  nazivamo ih bronhodilatatori.
  • Lijekovi za dugoročnu kontrolu astme uključuju lijekove za inhaliranje i za oralnu primjenu, nazivamo ih protuupalni lijekovi.

Samopomoć kod astme uključuje nekoliko postupaka koji su važni za dugotrajnu i učinkovitu kontrolu astme:

1. Ispravno uzimanje lijekova

Postiže se vježbom bolesnika pod kontrolom medicinskog osoblja u pravilnoj uporabi pumpice,  diskusa ili nekog drugog raspršivača.

Inhalacijska terapija se primjenjuje pomoću različitih uređaja  dostupnih na tržištu:

MDI (engl. metered-dose pressurized inhaler)

 

Ovi uređaji zahtjevaju dobru koordinaciju aktivacije uređaja i udaha što se postiže dobrim uputama i vježbom

Uputa za pravilno korištenje:

Protresite pumpicu, izdahnite zrak  iz pluća sve do granice nelagode, stavite pumpicu u usta, započnite polagan, dubok i snažan udah te istovremeno pritisnite inhaler, udahnite do granice nelagode i zadržite zrak 5-10 sekundi, lagano izdahnite. Ukoliko je propisano još jednom ponovite postupak.  Dobro isperite usta vodom.

 

 

BAI (engl. breath activated inhaler)

 

Autohaler je udahom aktivirani inhaler kod kojeg nije potrebna koordinacija inhalacije i aktivacije lijeka.

Uputa za pravilno korištenje:

Otvorite poklopac i podignite polugu da stoji uspravno, izdahnite zrak  iz pluća, stavite inhaler u usta i okružite ga usnama, udahnite polagano i duboko, zadržite dah oko 10 sekundi i polako izdahnite, spustite polugu  i zatvorite poklopac.  Dobro isperite usta vodom.

 

 

DPI (engl. dry powder inhaler)

 

Prilikom korištenja ključan je udah koji mora biti dubok i jak.

Uputa za pravilno korištenje:

Diskus otvorite tako da jednom rukom držite vanjski dio, a palac druge ruke položite u utor za palac i gurnite od sebe dok ne čujete "klik". Diskus  stavite pored usta i pomaknite ručicu dok ne čujete "klik". Diskus držite dalje od usta i izdahnite do granice nelagode, zatim nastavak stavite u usta i udahnite naglo i duboko, odmaknite diskus s usta, zadržite dah 10 sekundi i polagano izdahnite. Zatvorite diskus, stavite palac u utor i okrenite prema sebi dok čujete "klik". Dobro isperite usta vodom.

 

 

DPI (engl. dry powder inhaler)- turbuhaler

Uputa za pravilno korištenje:

Držite turbuhaler uspravno i skinite poklopac, zaokrenite donji prsten u oba smjera (lijevo-desno) dok ne čujete "klik". Turbuhaler  stavite pored usta, izdahnite do granice nelagode, nastavak stavite u usta i udahnite naglo i duboko, odmaknite  turbuhaler i zadržite zrak oko 10 sekundi, polako izdahnite. Dobro isperite usta vodom.

 

 

 

 

 

NOVOLIZERI

Uputa za pravilno korištenje:

Novolizer držite vodoravno, primite za utore sa strane i skinite poklopac. Pritisnite dugme dok  ne čujete "klik", indikator će promijeniti boju iz crvene u zelenu, opustite dugme. Izdahnite do granice nelagode. Nastavak stavite u usta i udahnite naglo i duboko, dok ne čujete "klik" a indikator će ponovno promijeni boju u crvenu. Zadržite zrak oko 10 sekundi i polako izdahnite. Zatvorite novolizer. Dobro isperite usta vodom.

 

2. Mjerenje vršnog protoka (PEF)

Svakodnevno mjerenje vršnog protoka zraka pomoću  PEF mjerača je važno jer nam pravovremeno omogućuje uvid u pojavu suženja dišnih putova. Mjerenje se vrši malom jednostavnom napravom kojom osoba  sama mjeri veličinu protoka zraka u izdisaju. Izmjerene vrijednosti se uspoređuju s očekivanom (predviđenom) vrijednosti za pojedinu osobu. Očekivane vrijednosti definirane su prema dobi, tjelesnoj visini i spolu bolesnika.

Mogu se naći na linku : http://www.astma.hr/izracunPEF.aspx

Važno je znati da se pri pogoršanju astme vrijednosti PEF-a smanjuju.

 

 

Svojstva slika

 

 

3

 

 

 

3. Razumijevanje načina djelovanja pojedinih lijekova

Svaki bolesnik s astmom treba imati kod sebe lijek za brzo prekidanje napadaja  gušenja (pumpica salbutamola). Pri pogoršanju stanja preporučuje se uzeti dva udaha lijeka za olakšanje disanja, a ako izostane značajnije poboljšanje potrebno je postupak ponoviti. Osnovni lijekovi (protuupalni) se moraju uzimati redovito, svakodnevno, neovisno o simptomima bolesti, u dozama koje su sukladne stanju bolesti. Treba znati da u hitnim stanjima kod napadaja astme ne pomaže uzimanje lijekova u obliku tableta ili kapsula, jer je početak njihovog djelovanja odgođen.

4. Prepoznavanje i izbjegavanje uzroka astme

Uklanjanjem najčešćih alergena i iritansa iz bolesnikova okoliša (duhanski dim, prašina, zagađeni zrak, toplo, vlažno i sparno vrijeme, polen, hladno vrijeme, neki lijekovi : ibuprofen, acetilsalicilna kiselina, kombinirani analgetici), može se spriječiti pogoršanje astme te omogućiti liječenje nižim dozama lijekova. Također, treba izbjegavati korištenje bezreceptnih (OTC) lijekova bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Astma škola

Astma škola ili Škola disanja je organizirani tečaj edukacije osoba s dišnim bolestima, tijekom kojih se stječu osnovna znanja o bolesti i njenom liječenju. Ovi programi organiziraju se za djecu i odrasle osobe, te članove njihovih obitelji. U Astma školi bolesnici dobivaju znanja o prirodi astme, pravilnom načinu uzimanja lijekova, pravilnom disanju, tehnici iskašljavanja i dijetetskim mjerama, te znanja o samopomoći. Astma škole se za  manje grupe bolesnika organiziraju  u okviru lokalnih zdravstvenih institucija. Preporučuje se prisustvovati barem jednom tečaju radi stjecanja osnovnih znanja, koja je nakon nekoliko godina potrebno obnoviti. Tečajevi traju 1-5 dana.

U Splitu se Astma škola održava jednom mjesečno u KBC-u i traje 5 dana.

U svim ljekarnama Splitsko dalmatinske županije rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i prezentirati pravilnu upotrebu pumpica.

 

Napisala: Lana Vinčić mag. pharm.

                  16.04.2017.

 

Redni broj10