Savjetujemo

Grlobolja

Grlobolja

 

 

Grlobolja je simptom koji se javlja kao posljedica infekcija gornjih dišnih puteva. Grlobolju karakterizira bolno i otežano gutanje, a česti su promuklost i kašalj. Najčešći uzročnici grlobolje su virusi (preko 95% slučajeva), zatim bakterije, gljivice, te nešto rjeđe alergije, strana tijela itd. Najčešći put prijenosa je kapljični: govorom, kašljanjem i kihanjem. Stoga je jako važno da se pri kihanju i kašljanju usta prekriju maramicom i da se češće peru ruke. Česta dezinfekcija ruku, utrljavanje alkohola ili pranje sapunom, najbolja su zaštita od širenja zaraze uzročnika grlobolje. Poželjno je češće provjetravati prostorije u kojima boravi veći broj ljudi (škole, vrtići, zdravstvene ustanove i sl.). Liječenje ovisi o uzročniku, kliničkoj slici, uzrastu i općem stanju oboljelog.
Ukoliko vas boli grlo, pomoć ćemo vam da prepoznate koju vrstu grlobolje imate:

 

 

 

ZNAČAJKE

VIRUSNA INFEKCIJA

BAKTERIJSKA INFEKCIJA

Početak

Postupan

Nagao

Temperatura

Umjereno povišena, bez tresavice

Vrlo visoka, često s tresavicom

Opći simptomi

Manje izraženi

Jače izraženi

Respiratorni simptomi

Hunjavica, konjunktivitis,

promuklost, kašalj, grlobolja slabije istaknuta

Samo grlobolja, osobito naglašena

Ždrijelo

Crveno bez eksudata ili sa seroznim eksudatom

Izrazito crveno s gnojnim eksudatom

Limfni čvorovi

Mogu biti povećani svi na vratu, nisu bolni

Angularni povećani i bolni

Liječenje

Simptomatsko

Antibiotik (penicilin)


LIJEČENJE
Ako ste prepoznali neke od simptoma navedene u tablici i ako se radi o virusnoj infekciji liječit ćemo je simptomatski. Simptomi mogu biti manje ili više izraženi i obuhvaćaju teškoće pri gutanju, bolno grebanje ili žarenje u grlu, suhoću u području grla i ždrijela, te oticanje i upalu sluznice. Preporučamo vam upotrebu preparata koji će olakšati tegobe koje prate grlobolju. Ispiranje i grgljanje slane vode (1/4 kuhinjske žlice otopljene u 2 dcl vode) preporuča se djeci i odraslima više puta dnevno. Čaj od kadulje, tradicionalni pripravak, je izrazito učinkovit u liječenju akutne grlobolje kao pripravak za grgljanje i ispiranje usne šupljine i ždrijela kod odraslih osoba. Brojni pripravci u obliku sprejeva i pastila za otapanje u ustima postoje danas na tržištu i mogu se primjenjivati uz otopine za grgljanje i dezinfekciju usne šupljine. O njihovom izboru se savjetujte se sa svojim farmaceutom. Po potrebi se mogu uzimati analgoantipiretici, i u tom slučaju je lijek izbora paracetamol. Doziranje paracetamola je 3 do 4 puta dnevno, u iznimnim situacijama i do 6 puta dnevno. Mogu se uzimati i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su acetilsalicilna kiselina i ibuprofen, uz napomenu da se acetilsalicilna kiselina ne smije primjenjivati kod djece mlađe od 12 godina. Ukoliko ne dođe do poboljšanja u periodu od 4-5 dana, potrebno je javiti se liječniku, koji će nakon pregleda propisati adekvatnu terapiju. Čest je slučaj da se pacijenti nedugo nakon prvih simptoma upute liječniku i zahtijevaju antibiotik, uvjereni kako će tako riješiti problem grlobolje. Kako smo rekli, malo je poznata činjenica da je kod više od 95 % infekcija uzročnik virus i kod takvih infekcija antibiotik nije djelotvoran.

Ako ste prepoznali neke od simptoma bakterijske upale grla javite se liječniku koji će vam, na osnovu pregleda i mikrobiološke obrade brisa ždrijela i nosa, zasigurno odrediti ispravno liječenje antibioticima.

Najznačajniji uzročnik bakterijske upale grla je beta hemolitički streptokok grupe A koji uzrokuje 5-15 % infekcija. Streptokokne grlobolje su samoograničavajuće i kod njih je naravno, opravdana upotreba antibiotika, jer se na taj način smanjuje tijek bolesti pri teškim kliničkim slikama kao i mogućnost nastanka reumatske groznice. Važno je pridržavati se propisane terapije koja traje 10 dana i ne prekidati je svojevoljno jer će u tom slučaju doći do bakterijske rezistencije i antibiotik neće biti učinkovit u slučaju ponovne infekcije.
Ukoliko se grlobolje javljaju češće od 5 puta godišnje, liječnik će, uz prisutne ostale indikacije, razmisliti o mogućoj tonzilektomiji (kirurški zahvat vađenja krajnika).

Grlobolja se najčešće javlja u zimskim mjesecima, kao izolirani simptom ili praćena prehladom. Zrak u prostorijama u kojim se boravi je često presuh, pri čemu dolazi do isušivanja sluznica što pogoduje razvoju bakterija i virusa. Posljedica toga je infekcija koja rezultira grloboljom. Pravilna higijena i jačanje imuniteta mnogo pomažu u sprječavanju zaraze i održavanju zdravlja čitavog organizma. U slučaju da se infekcija ipak razvije, treba se pridržavati preporuka liječnika i ljekarnika, kako bi se što prije postiglo ozdravljenje i spriječile eventualne komplikacije.