Savjetujemo

Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima

Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima

Hrvatski propisi u pogledu lista i dozvoljenosti uporabe prehrambenih aditiva u potpunosti su usklađeni s Europskom Unijom i temeljnim principima Svjetske zdravstvene organizacije (Codex Alimentarius). Nema razlike u vrstama aditiva i njihovoj primjeni u Hrvatskoj ili u bilo kojoj zemlji Europske Unije.

Propisi kao temelj ocjene sukladnosti i pravovaljanosti uporabe aditiva usklađivani su s EU 1998., 2000., 2003. i 2004. godine, slijedeći sve promjene zakonodavstva EU.

Također se mora znati da se niti u EU niti u Hrvatskoj prehrambeni aditivi ne smatraju čimbenikom rizika za zdravlje potrošača. Upravo zbog njihovog namjernog dodavanja, postoji stalna briga, praćenje i kontrola aditiva koji se dodaju u hranu i nema nikakvog razloga za izazivanje panike kod potrošača, kao i za navođenje pojedinih proizvođača i proizvoda. Stručnjaci Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Udruge pojedinih grana prehrambene industrije sudjeluju u izradi propisa s područja prehrambenih aditiva. Uz to postoji analitička kontrola uporabe aditiva u hrani, a hrana koja ne odgovara hrvatskim propisima uklanja se s tržišta bilo da je proizvedena izvan Hrvatske ili u Hrvatskoj. U tom pogledu nema kompromisa, a time i razloga za izazivanje panike kod potrošača niti kod proizvođača hrane.

Smatra se da su natpisi o ugroženosti zdravlja hrvatskih potrošača zbog konzumiranja hrane koja sadrži nedozvoljene i štetne prehrambene aditive, neutemeljeni i neprovjereni. Također, plašenje potrošača smatra se štetnim, upravo kao i prokazivanje pojedinih proizvođača hrane ili pojedinih proizvoda kao one koji sadrže aditive koji uzrokuju bolesti.

Autori:
HZJZ, Izjava za HINU