Savjetujemo

Svjetski dan borbe protiv melanoma

Svjetski dan borbe protiv melanoma

Pod okriljem Euromelanoma, 6. svibnja obilježen je Europski dan borbe protiv melanoma.

Cilj ovogodišnje kampanje Euromelanoma je probuditi svijest o problemima s kojima se suočavaju sve europske zemlje, a odnose se na stalan porast incidencije melanoma koji je veći od bilo kojeg drugog zloćudnog tumora.
Podsjetimo se i ove godine, ususret ljetu, na opasnost koja vreba zbog pretjeranog izlaganja kože suncu  i boravka na suncu bez adekvatne zaštite.

Rak kože najčešći je zloćudni tumor kod ljudi od kojeg u Europi oboli godišnje više od 3,5 milijuna osoba. Iako tek manji broj otpada na melanom, taj oblik raka kože je najzloćudniji i ako se pravovremeno ne otkrije, može metastazirati.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje od melanoma oboli oko 555 osoba, a umre oko 200 osoba. Bilježi se godišnji porast melanoma za oko 5,8 % godišnje. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Rak kože se može izliječiti ukoliko se pravovremeno otkrije.
Problem s kojim se suočava većina europskih zemalja predstavlja nedostatak sustavne prevencije za osobe koje spadaju u rizičnu skupinu poput:
- osoba izrazito svijetle puti,
- sportaša,
- starijih osoba,
- osoba plavih očiju i kose,
- osoba koje imaju veliki broj madeža,
- osoba sa pozitivnom obiteljskom anamnezom,
- imunosuprimiranih osoba.

Kancerogene lezije se obično javljaju na područjima kože koje su najizloženije suncu (UVA i UVB zrakama) kao što su  lice, uši, nadlanice i podlaktice. Najčešće su kod osoba iznad 50 godina života a mogu se javiti i kod mlađih osoba.

Prevencija nastanka melanoma:

- Uvijek se zaštitite od sunca.

- Izbjegavajte nepotrebno izlaganje suncu.

- Potražite sjenovito mjesto i izbjegavajte „ljetno“ sunce od 10 h-16 h.

- Nosite zaštitnu odjeću. Zaštitna odjeća podrazumijeva tamne boje, duge rukave, šešire širokog oboda ili kape te naočale s UV filtrima.

- Redovito nanesite sredstva za zaštitu od sunca. Zapamtite da fotozaštita počinje djelovati 30 min nakon nanošenja i štiti samo 2-3 h.

- Novorođenčad (do 1. godine) nije dozvoljeno izlagati suncu.

Potreban je oprez kod mrlja i izraslina koje mijenjaju boju i/ili oblik, ako izgledaju drugačije od okolnog tkiva, koje su asimetrične i/ili nepravilnog ruba, grube, ljušte se, koje su raznolikih boja, veće od 6mm u promjeru, svrbe, krvare ili imaju iscjedak, sjajne površine ili izgledaju poput ranica koje ne zacjeljuju.

Iako postoje mnogi uzroci nastanka raka kože, ipak je najčešće uzrokovan sunčevim UV zrakama.

Dva tipa UV zraka dopiru do nas:

UVA zrake predstavljaju 95 % UV zraka koje dopiru do nas i javljaju se tijekom cijele godine. Odgovorne su za:

- ubrzano starenje kože (boranje i opuštanje kože),

- alergije na sunce,

- hiperpigmentacije kože (sunčane i staračke smeđe pjege na koži).

UVB zrake čine 5 % UV zraka i odgovorne za  tamnjenje kože i nastanak opekotina. Dugotrajnim izlaganjem UVB zrake mogu uzrokovati promjenu genetičkog materijala, kronična oštećenja kože, te posljedično  karcinom kože.

Postoje 4 vrste opasnih promjena na koži kada se govori o raku kože.

BAZOCELULARNI KARCINOM je najčešći oblik zloćudnih tumora kože, ali ujedno i najmanje opasan. Uglavnom se pojavljuje kao uzdignuta kvržica na koži, prožeta krvnim žilicama, ali i kao ranica ili obnavljajuća krastica koja ne cijeli, sjajnih, "perlastih" rubova. U vrlo rijetkim slučajevima ovaj tip raka kože može metastazirati.

AKTINIČKE KERATOZE su neagresivni, lokalizirani karcinomi kože u vidu crvenkasto-smeđih, ljuskavih i grubih promjena na koži, koje se najčešće javljaju u osoba starije životne dobi. Uglavnom su zahvaćena područja koja su intenzivno izložena suncu, kao što su lice, vrat, uške, nadlaktice i vlasište, pogotovo kod ćelavih muškaraca. I ove promjene posljedica su kroničnog i pretjeranog izlaganja suncu

PLANOCELULARNI KARCINOM je po pojavnosti drugi najčešći oblik zloćudnog tumora kože. Najčešće se pojavljuje na fotoeksponiranim područjima kože, poput lica i vlasišta. Površina je obično uzdignuta i prekrivena čvrstom krastom. Planocelularni karcinom je zloćudniji od bazocelularnog karcinoma i može se proširiti u  limfne čvorove i ostale organe. Ukoliko je lokaliziran na području usana, uški i prstiju te kod imunokompromitiranih pacijenata, može se brzo proširiti.

MELANOM  je najrjeđi, ali i najopasniji zloćudni tumor kože. Za razliku od bazocelularnog i planocelularnog karcinoma, melanom se pojavljuje u nešto mlađoj životnoj dobi.
Melanom se najčešće pojavljuje u obliku smeđe-crne pigmentacije koja se povećava, nepravilnih, neoštrih rubova i neujednačene boje. Može se javiti i u obliku ružičastih ili crvenkastih kvržica s manjom količinom pigmenta, koja brzo rastu. Kod melanoma je najvažniji kirurški zahvat u što ranijoj fazi jer se ranom intervencijom može spasiti život!

 

Pripremila:
Dajana Aljinović, mag.pharm