Savjetujemo

Putna ljekarna

Putna ljekarna

Bez obzira kamo putujete, uvijek je sa sobom pametno nositi svoju malu putnu ljekarnu u kojoj će se naći lijekovi i pribor za akutna stanja, kronične bolesti kao i sredstva za osobnu higijenu. Ako morate uzimati lijekove, pobrinite se da prije putovanja pribavite dovoljnu zalihu lijekova i drugog potrebnog pribora.

Što vas sve na putu može zadesiti?

Bolesti kretanja: mučnina i povraćanje 

Osobama sklonim mučnini i povraćanju tijekom putovanja preporuča se uzimanje preparata protiv povraćanja (antiemetika). Uzimaju se pola sata prije vožnje i mogu se uzimati više puta na dan. U slučaju povraćanja također treba paziti da osoba ne dehidrira pa se preporuča prašak s elektrolitima za nadoknadu izgubljenih minerala (osobito kod djece).

Dijarea (proljev) i opstipacija (zatvor)

Promjena uobičajenog načina prehrane, ambijenta ili uzbuđenje može dovesti do promjena u radu probavnog trakta. Kao posljedica javlja se proljev ili zatvor. Stoga se uz adekvatan režim prehrane preporučaju i probiotici (preparati za regulaciju crijevne flore).

Trovanje hranom

Medicinski ugljen preporuča se uzeti već kod prvih simptoma trovanja. Ukoliko koristite neke lijekove nemojte ih uzimati zajedno s medicinskim ugljenom, kako ne bi umanjili djelovanje lijeka. Napravite razmak barem dva sata.

Povišena temperatura i bolovi

Preporučaju se preparati koji istovremeno djeluju i protiv bolova (analgetici) i snižavaju temperaturu (antipiretici). Paziti koji se preparati primjenjuju kod djece (paracetamol i ibuprofen, nikako se ne preporuča acetilsalicilna kiselina)

Ozljede i rane

Rane, posjekotine, žuljeve se preporuča tretirati sredstvom za čišćenje rana (dezinficijens ili antiseptik). Osim toga, dobro je uz sebe imati i flaster, eventualno i zavoj.

Alergije i ubodi insekata

Sredstva protiv insekata (repelenti) se preporuča nanositi na izložene dijelove tijela kako bi spriječili ubode insekata.

Preparati s umirujućim djelovanjem (lokalni antihistaminici) u obliku krema, masti, gelova nanose se ukoliko dođe do uboda.

U slučaju jače alergijske reakcije potrebno je uzeti i oralne antihistaminike a o tome se potrebno posavjetovati sa liječnikom.

Preporuča se i kalcij s vitaminom C koji ublažava reakciju na koži odnosno sluznici.

Što bi još trebali ponijeti sa sobom?
  • Vašu medicinsku dokumentaciju i propisanu terapiju (lijekovi u dovoljnoj količini)
  • Lijekove koje biste trebali imati ukoliko putujete u određene zemlje (npr.Afrika, Indija...)
  • Čepiće za uši, preparate za grlobolju i kašalj, gelove za ozljede i bolove, kreme za sunčanje i poslije sunčanja
Neki korisni savjeti za vašu putnu ljekarnu:
  • Lijekove čuvajte na jednom mjestu, po mogućnosti u odvojenim torbicama na temperaturi do 25 °C zaštićene od svijetla i utjecaja vlage
  • Čuvajte lijekove u njihovim originalnim pakiranjima zajedno sa priloženim uputama o primjeni ako ih sadrže
  • Držite lijekove izvan dohvata djece
  • Lijekovi trebaju biti dio vaše osobne prtljage                                     
  • Prije svake kupovine ne zaboravite ljekarniku napomenuti bolujete li od nečega, koristite li kakve lijekove, vitamine i druge proizvode, trebate li preparate za trudnice ili djecu.

Slobodno potražite savjet ljekarnika u vašoj ljekarni, jer mi smo tu zbog vas.