Savjetujemo

Samoliječenje

Samoliječenje

Samoskrb (Self-care)  označava sve ono što pojedinci sami za sebe čine s ciljem postizanja i održavanja vlastitog zdravlja, sprječavanja i liječenja bolesti. To je široki pojam koji obuhvaća higijenu, način prehrane, način života, čimbenike okoliša, socioekonomske čimbenike i samoliječenje (Self-medication)

Samoliječenje kao dio samoskrbi podrazumijeva odabir i uporabu lijekova za liječenje bolesti ili simptoma koje su pojedinci sami prepoznali. Sukladno tome, odgovorno samoliječenje bi bila racionalna i opravdana uporaba odobrenih bezreceptnih lijekova (OTC-“Over the counter”) koji su kvalitetni, sigurni i učinkoviti ako se primjenjuju prema naputku i uz prikladno savjetovanje.

Pojava samoliječenja posljedica je podizanja svijesti o zdravlju pojedinca. Ljudi su sve više zainteresirani za vlastito zdravlje, traže informacije i žele aktivno sudjelovati kako u prevenciji tako i u liječenju pojedinih simptoma i bolesti. Uloga ljekarnika u odgovornom samoliječenju je neosporna. Ljekarnikova dužnost i obveza je da korisniku zdravstvenih usluga ponudi jasne, objektivne i nadasve točne informacije o samoliječenju kao i lijekovima dostupnim za samoliječenje. Također je dužnost ljekarnika da u slučaju kada samoliječenje  nije prikladno upute pacijenta k liječniku.

Samoliječenje pridonosi smanjivanju državne potrošnje na zdravstvenu skrb, štedi vrijeme, ali zahtjeva određenu razinu obrazovanosti i suradnju s ljekarnikom.

Kod uporabe OTC proizvoda važno je slijediti nekoliko osnovnih uputa:

 • prije korištenja obvezno je pozorno pročitati oznake na proizvodu i uputu za korištenje
 • ne prekoračiti preporučenu duljinu uporabe
 • nikada ne uzimati veće doze od preporučenih
 • uvijek pročitati sastav OTC preparata zbog mogućih reakcija preosjetljivosti
 • pomno pročitati indikacije i nuspojave, kao i napomene kad je ipak bolje potražiti savjet liječnika
 • ljekarnika odnosno liječnika obvezno informirati o svim u međuvremenu korištenim OTC proizvodima, kako bi se spriječila moguća međudjelovanja s novim lijekom koji vam je propisan
 • ne koristiti proizvod nakon isteka roka valjanosti.
Interakcije s OTC lijekovima

Iako blage i neuobičajene, interakcije s OTC lijekovima mogu prouzročiti neželjene posljedice ili  smanjiti učinkovitost drugih lijekova. Posebno je važno biti upoznat s mogućim interakcijama ukoliko se uz OTC lijek uzimaju i drugi, receptni lijekovi.

Neki bezreceptni lijekovi mogu stupati u interakciju s hranom i pićem, a mogu biti kontraindicirani kod nekih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, bubrežne bolesti i povišeni krvni tlak.

Evo nekih poznatih interakcija s uobičajenim bezreceptnim lijekovima:

Izbjegavajte alkohol ako uzimate antihistaminike (lijekove protiv alergije) ili kombinirane lijekove za prehladu i kašalj (dekstrometorfan) ili neke pripravke za nesanicu. Općenito, izbjegavajte alkohol kada uzimate bilo kakve lijekove, receptne ili bezreceptne.

Ne uzimajte pripravke za nesanicu zajedno s receptnim sedativima ili hipnoticima.

Konzultirajte se s ljekarnikom prije uzimanja acetilsalicilne kiseline (aspirin, andol) ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili imate dijabets ili giht.

Ne koristite laksative ako imate bolove u trbuhu, mučninu ili povraćanje.

Ne preporuča se uzimati kombinirane preparate za prehladu i gripu, posebno one koji sadrže simpatomimetike (pseudoefedrin npr.) ukoliko uzimate lijekove protiv povišenog krvnog tlaka ili antidepresve, kod bolesti srca, štitnjače, prostate ili dijabetesa. Kod spomenutih bolesti također se ne preporuča koristiti ni nosne dekongestive (kapi za povećanje prohodnosti nosne sluznice) osim ukoliko je to odredio liječnik.

Ovo nije potpuna lista neželjenih djelovanja i interakcija s bezreceptnim lijekovima. Ono što je najvažnije je dobro pročitati uputu prije svakog korištenja bezreceptnog lijeka i svakako potražiti savjet vašeg ljekarnika!

Trudnoća i dojenje

U slučaju trudnoće, sigurna doza lijeka za majku može biti previsoka za nerođenu bebu. Ukoliko ste trudni izuzetno je važno konzultirati se s ljekarnikom ili liječnikom prije korištenja bilo kojeg lijeka, receptnog ili bezreceptnog. Slično je i kod dojenja, zato ukoliko dojite potražite savjet vašeg ljekarnika. On će vam objasniti kako rasporediti dojenje i uzimanje lijekova kako bi se minimalizirala izloženost djeteta lijeku, ili će vam, ukoliko je potrebno, savjetovati da lijek treba potpuno izbjeći.

Djeca nisu „mali odrasli“                                                    

Neki OTC lijekovi postoje u dozama i oblicima prilagođenim djeci. Evo nekoliko korisnih savjeta o davanju OTC lijekova djeci:

 • Djeca nisu "mali odrasli" zato nemojte sami procijenjivati dozu polazeći od doze za odrasle.
 • Čitajte upute i slijedite ih.
 • Strogo se držite dobnih ograničenja navedenih na deklaraciji.
 • Poštujte preporučene doze, koristite uvijek kada je to moguće mjerne žličice priložene u pakiranju, a ne obične kuhinjske žličice.
 • Obavezno se posavjetujte s ljekarnikom ukoliko namjeravate djetetu dati 2 lijeka u isto vrijeme.
 • Nikada nemojte lijek nazivati slatkišom kako bi djete privolili da ga uzme. I u maloj dobi dijete učite kako su lijekovi opasni.
 • Držite sve lijekove dalje od dohvata djece i nikada ne dozvoljavajte da ih sami uzimaju.
 • Samoliječenju pristupajte odgovorno, jer svaki lijek, bio on i bezreceptan, štetan je ukoliko se uzima kada ne treba ili u pogrešnoj dozi. Zato je vrlo važno držati se svih navedenih uputa, a za svaku nedoumicu potražiti savjet ljekarnika.