Aktualno

25. studeni-Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25. studeni-Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog nakon što su 1999.godine Ujedinjeni narodi službeno potvrdili taj datum kao Međunarodni dan sprječavanja nasilja nad ženama.
Nasilje protiv žena je problem pandemijskih dimenzija. Najmanje jedna od tri žene u svijetu je bila premlaćena, prisiljena na seksualne odnose ili na drugi način zlostavljana tokom njena života. Zanimljivo je da je zlostavljač u većini slučajeva osoba iz njene bliže okoline.
Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. 

Datum 25. studenog  odabran je u znak sjećanja na brutalno ubojstvo tri sestre Mirabal, političke aktivistice u Dominikanskoj Republici, 1960. godine po nalogu Dominikanskog diktatora Rafaela Trujilla (1930-1961).
Vlade, međunarodne i nevladine organizacije se pozivaju da organiziraju aktivnosti na ovaj datum kako bi podigle svjesnost o ovom problemu.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH (MUP) u povodu 25. studenog, Međunarodnog dana sprječavanja nasilja nad ženama, sa svojim partnerima tijekom studenog provodi akciju "Živim život bez nasilja" kojom želi senzibilizirati javnost i potaknuti građane, posebice žrtve na prijavljivanje obiteljskog nasilja

U sklopu kampanje, koja je namijenjena čitavoj zajednici, a posebice učenicima, nastavnicima i roditeljima, tijekom studenog u školama se prikazuju spotovi o nasilju u obitelji i dijele promotivni materijali, a pedagozi i djelatnici obiteljskih centara govore o nasilju u obitelji i kako se ono može spriječiti. Uz to, učenici na likovnim i literarnim radionicama izrađuju svoje radove te će najbolji od njih biti prikazani na izložbi 24. studenog u odabranoj školi, Obiteljskom centru, a kasnije i u Muzeju policije u Zagrebu.

Više na:

http://www.plivazdravlje.hr/novosti/clanak/19360/MUP-provodi-kampanju-Zivim-zivot-bez-nasilja.html