Aktualno

ČESTITKA POVODOM SVJETSKOG DANA LJEKARNIKA

ČESTITKA POVODOM SVJETSKOG DANA LJEKARNIKA

Na dan osnutka FIP-a, Međunarodne farmaceutske federacije, 25. rujna, obilježava se Svjetski dan ljekarnika, koji promiče izvrsnost i doprinos ljekarničke struke zdravlju i zajednici.
Uloga ljekarnika razvila se od klasičnog izdavanja lijekova do pružatelja ljekarničke skrbi u okviru suvremene zdravstvene zaštite. Ljekarnici imaju ključnu ulogu u praćenju ishoda liječenja te svakako nastoje poboljšati kvalitetu života bolesnika, kako je naglasila i predsjednica FIP-a, dr. Carmen  Peña.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana ljekarnika je: „ Ljekarnici : Vaši stručnjaci za lijekove ".

Ovim danom želimo istaknuti činjenicu kako su ljekarnici pouzdani izvor informiranja i savjetovanja o lijekovima i njihovoj uporabi kako pacijentima tako i široj zajednici.
Ljekarnici kao dio zdravstvene zaštite su ujedno najdostupniji i prvi kojima se pacijenti obrate za savjet i pomoć. U smislu pružanja što bolje i kvalitetnije usluge ljekarnici se kontinuirano educiraju, sudjeluju u raznim istraživanjima, na kongresima i savjetovanjima.
Ljekarnici pridonose liječenju aktivnim sudjelovanjem u bolesnikovoj skrbi te poučavanjem i savjetovanjem  pacijenata, pružatelja skrbi i zdravstvenih stručnjaka o odgovornoj  primjeni lijekova i medicinskih pomagala.

Ljekarnici informiraju pacijente, pružatelje skrbi i zdravstvene stručnjake o koristi i rizicima povezanima s  upotrebom bilo kojeg lijeka.

Ljekarnici pomažu  pacijentima da se pridržavaju  propisane farmakoterapije.

Ljekarnici izvještavaju o nuspojavama i medikacijskim pogreškama radi promicanja sigurnije upotrebe lijekova.

Ljekarnici podižu svijest javnosti da se bolji ishodi liječenja i veće uštede u zdravstvu mogu postići suradnjom pacijenata, liječnika i ljekarnika pri izboru, praćenju i prilagođavanju terapije.

Ljekarnici i farmaceutski znanstvenici stječu i održavaju suvremena znanja, vještine, stavove i vrijednosti tijekom cijelog radnog vijeka.

Ljekarnici potiču istraživanja u farmaceutskim znanostima i ljekarničkoj praksi, nastojeći osnažiti razvoj potrebnih lijekova i pružanje ljekarničkih usluga.

Ljekarnici potiču širenje nepristranih i na dokazima utemeljenih  informacija o odgovornoj upotrebi lijekova.

Treba poticati ljekarnike i farmaceutske znanstvenike da se pridržavaju najviših standarda strukovnog ponašanja te da im je uvijek prioritet najveća dobrobit za pacijente i cijelo društvo.

Također, trebaju podržavati povjerljivost podataka o pacijentima strogo primjenjujući  standarde privatnosti.

Svim ljekarnicima čestitamo Svjetski dan ljekarnika te da ovaj dan obilježe na prigodan način u svojim lokalnim zajednicama, promičući važnost i ulogu ljekarnika!

Pripremila:
mr.sc. Ina Topić, mag.pharm.