Savjetujemo

HIPERTENZIJA

17.05.2017. Svjetski dan hipertenzije

HIPERTENZIJA

SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17.svibnja i ove godine s ciljem podizanja svijesti opće populacije o važnosti redovite kontrole krvnog tlaka i posljedicama nekontroliranog krvnog tlaka. Za to se obilježava pod sloganom  „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“, kako bi se naglasila važnost  problema i posljedica hipertenzije.

Hipertenzija se smatra glavnim faktorom rizika za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava. Jedan je od glavnih čimbenika koji uzrokuju povećanje kardiovaskularnog rizika.Visoki krvni tlak se još naziva „tihim ubojicom“ jer godinama ne mora pokazivati nikakve simptome sve dok se ne razviju oštećenja važnih organa.

Krvni tlak je sila kojom krv djeluje na jedinicu površine stijenke krvne žile(arterije). Izražava se u mmHg. Svaki otkucaj srca ubacuje krv u sistemsku cirkulaciju i tlak kojem su arterije u tom trenutku izložene zove se sistolički tlak,a tlak kojem su arterije izložene u fazi relaksacije srca se zove dijastolički tlak. Znači vrijednost krvnog tlaka se izražava  s dvije brojčane vrijednosti.

Prva viša vrijednost uvijek predstavlja sistolički tlak, a druga niža vrijednost predstavlja dijastolički tlak. Krvni tlak se zapisuje tako da se napiše 120/80 mmHg što znači da je 120 mmHg sistolički ili gornji tlak a 80 mmHg dijastolički ili donji tlak.

- Optimalnim krvnim tlakom se smatraju vrijednosti od 120/80 mmHg, a normalnim vrijednosti od 120-129/80-84 mmHg.

- Visoko normalan je krvni tlak čije su vrijednosti od 130-139/85-89 mmHg.

- Vrijednosti iznad 140/90 mmHg se smatraju hipertenzijom.  

Odluka o započinjanju liječenja donosi se na osnovi razine povišenja arterijskog tlaka i razine ukupnog kardiovaskulanog rizika. 

Liječenje hipertenzije se može započeti monoterapijom ili kombinacijskom  terapijom lijekova. Monoterapijom započinjemo liječenje u bolesnika s blažim oblicima hipertenzije, a u onih s visokim ili vrlo visokim rizikom te sa hipertenzijom većeg stupnja, liječenje se često odmah započinje kombinacijom niže doziranih antihipertenziva.  Liječenje hipertenzije ima za cilj produljiti očekivano trajanje života smanjujući smrtnost od bolesti srca i krvnih žila, povećati kvalitetu života te spriječiti pogoršanje postojećih oštećenja ciljanih organa.

Svi bolesnici s dijagnozom  hipertenzije trebaju promijeniti životne navike. Nefarmakološka terapija utječe na ishod i učinkovitost  liječenja, a uključuje ograničenje unosa kuhinjske soli, smanjenje unosa alkohola, prestanak pušenja, smanjenje tjelesne težine i redovitu fizičku aktivnost. Preporučeni unos soli treba ograničiti na 5 do 6 grama dnevno. Povoljan učinak kako na prevenciju tako i na liječenje hipertenzije se postiže pridržavanjem modela DASH-dijete (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Prehrambene preporuke DASH-dijete odnose se na smanjen unos masnoća, posebno zasićenih masnih kiselina, izbacivanjem masnog mesa i masnih proizvoda iz jelovnika te povećan unos voća i povrća. Također, osobama s povišenim krvnim tlakom se savjetuje da slijede načela mediteranske prehrane, koja je bogata vlaknima, omega- 3 masnim kiselinama(riba,maslinovo ulje, masline,orašasti plodovi), a siromašna mesom i mesnim prerađevinama.

Redovitim uzimanjem lijekova i pridržavanjem higijensko-dijetetskih mjera moguće je postići ciljane vrijednosti krvnog tlaka te time smanjiti rizik komplikacija hipertenzije na srcu, bubrezima, mozgu i očima. Optimalne vrijednosti arterijskog tlaka za sve hipertoničare manje su od 140 / 90mmHg, uz izuzetak za dijabetičare, s preporukom arterijskog tlaka manje od 140/ 85 mmHg.

Morate znati da povišeni krvni tlak, ukoliko se ne liječi može s vremenom uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako imate pitanja za naše farmaceute slobodno nam se obratite. Pomoći ćemo Vam izabrati optimalan tlakomjer, pokazati kako ispravno mjeriti krvni tlak i sudjelovati zajedno s vama u praćenju terapije.

Redovito mjerite krvni tlak kako bi očuvali kvalitetu života i spriječili razvoj mogućih komplikacija!

 

Napisala: Ljubica Pavela, mag.pharm.

 

Redni broj30